Nästa artikel
Fler bilister kör ”dagen efter”
NYHETER

Fler bilister kör ”dagen efter”

Publicerad 22 oktober 2018 (uppdaterad 23 oktober 2018)
Med en gräns på 0,2 promille, när en del inte ens känner sig påverkade, är det lätt att tro att man kör lagligt "dagen efter". Årets undersökning av MHF och Bilprovningen visar att femton procent av bilisterna ligger i riskzonen, en siffra som gått upp med fem procent på ett år
Femton procent av bilisterna uppger sig köra bil tidigt dagen efter att de varit påverkade av alkohol. Det är en ökning med fem procentenheter sedan föregående år. Bedömningen är att det varje dygn finns drygt 12 000 personer kör rattfulla i Sverige. Det visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra. Det framgår också att inställningen till alkohol och trafik skiljer sig mellan könen.

Detta visar den årliga undersökningen som Bilprovningen och MHF gör och ökningen är stor från förra året då siffran låg på tio procent. Dessutom är skillnaderna mellan könen stor, bland männen som svarat är andelen 24 procent medan siffran för kvinnorna är åtta procent.

– I andra undersökningar som vi har gjort har det framkommit att det finns föräldrar som kör rattfulla till barnens fotbollsträning en lördagsmorgon, efter att ha druckit alkohol kvällen innan. Vi hade hoppats se en annan trend i denna enkät, men tyvärr pekar resultatet i helt fel riktning. Det är tråkigt och mycket allvarligt, säger Göran Sydhage, vd på MHF.

Attityden bland männen är mer förlåtande än bland kvinnor. 14 procent av männen tycker att det är okej att köra bil efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. Bland kvinnorna är andelen 3 procent. I kategorin bilister 25 år eller yngre är det så många som fyra av tio, 40 procent, som tycker att det är acceptabelt.

– Jag tror att det är få som känner till att detta är samma sak som att ta en nubbe på 5 cl och sen sätta sig bakom ratten, säger Göran Sydhage.

När det gäller cyklister tycker sex av tio tycker att det är acceptabelt att ge sig ut i trafiken måttligt alkoholpåverkad. Det är en liten ökning av acceptansen från förra året där resultatet var fem av tio. Det finns idag ingen promillegräns för ”styrfylla”, men den som uppenbart är en trafikfara kan dömas för vårdslöshet i trafik.

– Vi värnar en säker trafikmiljö. Därför är det illavarslande att så många, oavsett fordonsslag, kan tänka sig att ge sig ut i trafiken alkoholpåverkade, säger Benny Örnerfors, vd på Bilprovningen.

Trots ökningen när det gäller acceptansen för en öl eller ett glas vin innan bilkörningen ökar andelen som skulle vilja att nya bilar var försedda med alkolås. Fler än åtta av tio tycker att alla nya bilar som säljs ska vara utrustade med sådan teknik vilket är en ökning om åtta procentenheter jämfört med föregående år. Lika många, 96 procent, anser att det ska vara obligatoriskt att tvingas ha alkolås efter det att en person blivit ertappad med körning rattfull.

Undersökningen gjordes mellan maj och augusti 2018 och antal svarande var drygt 1 200 personer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.