Nästa artikel
Fler än sju av tio bryter mot trafikreglerna
NYHETER

Fler än sju av tio bryter mot trafikreglerna

Publicerad 8 februari 2017 (uppdaterad 8 februari 2017)
En ny undersökning från Goodyear visar att fler än sju av tio bryter mot trafikreglerna. Värst är män där en femtedel alltid eller ofta väljer att inte följa lagen. 

I en ny undersökning har Goodyear låtit kartlägga svenskarnas laglydighet i trafiken och resultatet är tydligt, de flesta lyder inte lagen. Undersökningen som genomförts av YouGov där 1 007 svenskar i en webpanel deltagit visar att tre av fyra bryter mot trafikreglerna. Så många som var tionde svensk uppger att de ofta bryter mot reglerna när de befinner sig i trafiken. 

När det kommer till att inte följa trafikreglerna finns det en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. Bland männen uppger nästan en femtedel att de bryter mot reglerna ofta eller alltid, bland kvinnorna är det bara sex procent som gör detsamma. Vad gäller län finns det också skillnader på hur man beter sig i trafiken. I Stockholms län uppger 73 procent att de inte följer lagen, i Skånes län är denna siffra 81 procent. 

– Det är alltid viktigt att följa trafikreglerna, inte minst för att minimera risken för olyckor. Att hålla avstånd och hastighet kan vara livsviktigt, speciellt under de kalla och mörka månaderna. Om olyckan skulle vara framme så är det naturligtvis viktig att hjälpa till om så behövs. De personer som ställer upp för sina medtrafikanter vill vi nu hitta och uppmärksamma genom tävlingen Vägens hjälte, säger Sofia Koski, Nordisk marknadschef på Goodyear. 

Goodyear söker efter vägens hjälte 

Den 15 december 2016 startade Goodyear initiativet Vägens Hjälte för att gynna alla som gör gott i trafiken. Tävlingen pågår fram till april och via Goodyears kampanjsida www.vagenshjalte.se kan vem som helst nominera sig själv eller någon man känner som gjort en god gärning i trafiken. Tävlingen genomförs tillsammans med Falck som även deltar i tv-serien Vägens Hjältar på Kanal 5 i vinter. 

– Vi tror att tävlingen Vägens Hjälte är ett bra sätt att hitta alla vardagshjältar där ute i landet och lyfta fram dem och deras goda handlingar. Förhoppningsvis kan det även inspirera fler att hjälpa till i trafiken, fortsätter Sofia Koski, Nordisk marknadschef på Goodyear. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.