Nästa artikel
Fler städer stoppar dieselbilar
NYHETER

Fler städer stoppar dieselbilar

Publicerad 23 februari 2017 (uppdaterad 6 april 2017)
Frankrike stramar åt kraven i sina nyligen införda miljözoner och allt hårdare krav införs i flera städer runt om i Europa som Oslo och Stuttgart. Från den 1 april 2017 måste även utlandsregistrerade bilar ha en miljöplakett för att köra i franska miljözoner.

De franska miljözonerna kräver "Crit'Air Vignette" sedan den 1juli 2016 men från den 1 april 2017 gäller detta även för utlandsregistrerade bilar.

Crit'Air Vignette finns i sex kategorier, ungefär som de tyska miljözonerna som dock är något färre. Zonerna kallas “Zones à Circulation Restreinte /ZCR“ och för att köra in i denna zon krävs en Crit'Air Vignette med rätt valör. Här finns de att köpa.

Först ut med ZCR var Paris och gäller området innanför motorvägsringen “Boulevard périphérique”. Grenoble och Lyon har ett annorlunda system som kallas "air protection area“ som infördes sent 2016. Fler städer är på gång att införa ZCR. På den här hemsidan (engelska) finns mer information om systemet.

Den tyska staden Stuttgart blir den senaste staden i raden att införa förbud för dieselbilar under dagar då luftkvalitén är speciellt dålig. Sedan tidigare har bland annat norska huvudstaden Oslo gjort samma sak.

I Stuttgart kommer det från och med 2018 att bli otillåtet att köra dieseldrivna bilar som inte klarar Euro6-normen under dagar med speciellt höga nivåer av luftföroreningar. Staden klassas ofta som Tysklands värsta stad när det gäller problem med smog.

Tyvärr finns dock ingen samordning av de olika ländernas system varför det kan komma att bli komplicerat om man vill besöka större städer i flera olika länder. Gemensamt är dock att det krävs euro6-klassade motorer för att köra i berörda stadskärnor även om varje land kräver sin egen dekal.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.