Bild
Nästa artikel
En sådan här vill man inte möta på vägen. Förra året ökade olyckorna mellan älgar och fordon med 19 procent.
En sådan här vill man inte möta på vägen. Förra året ökade olyckorna mellan älgar och fordon med 19 procent.

Fler viltolyckor än vanligt 2016

NYHETER

Förra året rapporterades det in över 58.000 olyckor med vilt. Det är en ökning med över 20 procent jämfört med åren innan.

De senaste fem åren har antalet viltolyckor legat relativt stadigt på mellan 46.000 och 48.000 stycken incidenter per år. Men 2016 hände något. Då rapporterades det nämligen in över 58.064 olyckor med vilt, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Olyckor med alla djurtyper ökar och rådjur är vanligast. Förra året mottogs 44.456 anmälningar av kollisioner med rådjur. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2015. Antalet älgolyckor ökade med 19 procent, från 4.904 till 5.846. Dessutom fördubblades antalet olyckor med rovdjur.

– Ökningen beror med stor sannolikhet på att vi just nu har stora viltstammar på grund av att vi i flera års följd haft milda vintrar. Detta har gjort att fler djur har överlevt vintrarna, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen.

Älg är den farligaste djurtypen att krocka med för de som färdas i bilen. Detta på grund av de långa benen som gör att djuret vid en kollision faller mot vindrutan och kan tränga in kupén eller trycka ner taket. Krockar med vildsvin är dyrast att reparera, eftersom de är så kompakta och orsakar stora skador på bilens front och motor. I genomsnitt kostar det 40.000 kronor att reparera en skada orsakad av vildsvin, enligt siffror från försäkringsbolaget If.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.