Nästa artikel
Förare blev av med körkortet för att han använde bilens pekskärm
NYHETER

Förare blev av med körkortet för att han använde bilens pekskärm

Publicerad 5 augusti 2020 (uppdaterad 5 augusti 2020)
I en principiellt intressant dom i Tyskland fick en förare böter efter att ha använt bilens infotainmentsystem vilket jämställdes med användning av mobiltelefon. Att han dessutom krockade ledde till körkortsindragning.

Allt fler bilar får funktioner styrda av bilens infotainmentskärm, i det aktuella fallet rör det en Tesla vars vindrutetorkare i vissa fall kräver att man använder pekskärmen.

Tesla Model 3 har ingen vanlig torkarspak vid ratten utan istället finns en knapp längst ut på blinkersspaken som aktiverar ett ”svep” med torkarna, eller sätter igång vindrutespolningen om knappen hålls in. Därutöver finns en regnsensor som kan aktivera torkarna automatiskt men den som vill komma åt fler inställningar för torkarna måste alltså använda pekskärmen.

Förra året fick en förare böter på 200 euro för att ha använt pekskärmen för att justera intervalltiden för vindrutetorkarna. Den föraren fick även sitt körkort indraget i en månad eftersom han hamnat på fel sida av vägen och krockat med ett träd. Senare har en domstol i Tyskland gjort klart att den som använder pekskärmen kan göra sig skyldig till samma brott som den som använder en mobiltelefon under körning.

Det intressanta är att den tyska domstolen likställer infotainmentsystemets pekskärm med en ”elektronisk enhet” på samma sätt som en mobiltelefon. Tidigare har bilarnas infotainmentsystem klassats som fast utrustning som får användas så länge det görs på ett säkert sätt men nu slår domstolen fast att en hantering via en pekskärm kräver betydligt mer uppmärksamhet av föraren än konventionella system.

I Sverige är det som bekant förbjudet att använda en handhållen mobiltelefon under körning men att använda fast monterad utrustning som ett infotainmentsystem är tillåtet så länge som det inte ”inverkar menligt” på körningen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.