Nästa artikel
Förarprov får tillägg
NYHETER

Förarprov får tillägg

Publicerad 15 oktober 2014 (uppdaterad 15 oktober 2014)
Efter att det omfattande fusket vid förarprov för körkort och inte minst till taxikort uppdagades kommer nu Transportstyrelsen med ett tillägg till provet.

Från den 1 januari 2015 läggs det till ett moment i körprovet för taxiförarlegitimation som visar att föraren kan hitta till passagerarens resmål.

Transportstyrelsen ändrar i sina föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation. Ändringen som träder i kraft den 1 januari 2015 innebär att ett nytt moment kommer att införas i körprovet för taxiförarlegitimation. Det nya momentet går ut på att blivande taxiförare ska kunna hitta till passagerares resmål med hjälp av karta eller teknisk utrustning, till exempel GPS.  

Hur går det nya momentet till?

Den sökande som genomför körprovet kommer inte i förväg att veta vart färden ska gå, utan detta kommer att anges av förarprövaren under provet. Föraren ska sedan visa att han eller hon kan ta fram den mest lämpliga färdvägen till resmålet, köra den mest lämpliga färdvägen samt hantera eventuella avvikelser från denna. Under körprovet ska även den blivande taxiföraren hantera den tekniska utrustningen på ett trafiksäkert sätt.

Vid körprovet får karta eller teknisk utrustning användas. Trafikverket kommer att tillhandahålla karta eller GPS under själva körprovet för den som inte har med sig en egen.

– Kravet på taxiförare att hitta till passagerarens mål är ett av de förslag som vi föreslog till regeringen i februari för att öka regelefterlevnaden inom yrkestrafiken på väg. Vi vill redan vid körprovet säkerställa att den blivande taxiföraren kan hantera karta eller GPS så att taxikunden kommer fram smidigt och slipper betala onödigt mycket pengar för sin resa, säger Maria Åkerlund, utredare på Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.