Bild
Nästa artikel

Ford vill tillverka bilar av bambu

NYHETER

Hade det varit 1 april kunde nog många tagit denna nyhet som ett skämt men Ford har under de senaste åren forskat kring hur bambu skulle kunna användas som material i bilar. Bambu är starkt, flexibelt och ger en reducerad miljöpåverkan i produktionen.

Forskare försöker ständigt utveckla och ta fram nya material, vilket lett till uppkomsten av exempelvis kolfibrer och lättviktsaluminium. Nu konstateras det att bambu, ett av världens starkaste naturmaterial, kan komma att konkurrera eller i vissa fall kombineras med de artificiella materialen.

– Bambu är ett helt otroligt material. Det är starkt, flexibelt, förnybart och det finns mängder av det i Kina och många andra delar av Asien, säger Janet Yin, ingenjör på Ford Nanjing Forsknings- och ingenjörscentrum.

Under de senaste åren har Ford funderat på hur företaget skulle kunna använda bambu vid biltillverkning. En idé har också varit att kombinera bambu med plast, för att skapa ett extra hållbart material. Fords team har efter en rad tester kommit fram till att bambu beter sig betydligt bättre jämfört med andra syntetiska material när det kommer till exempelvis styrka och tänjbarhet. Forskarna har även prövat att hetta upp materialet till över 400 grader för att säkerställa dess beständighet.

Ford startade sitt forskningsarbete för framtagning av hållbart material för fordon år 2000. Idag använder företaget många olika biologiska material i sina fordon, framtagna från exempelvis soya, ris och återvunna plastflaskor. Under 2016 berättade företaget att de tillsammans med tequila-tillverkaren Jose Cuervo börjat undersöka hur restprodukter från Agave-plantan skulle kunna användas vid produktion av ett hållbart bioplastmaterial för tillverkning av bildelar. 


Bambuns fördelar har varit kända i över ett århundrade och användes bland annat av Thomas Edison när han experimenterade vid skapandet av glödlampan. En av växtens främsta och mest välkända egenskaper är dess tänjbarhet, vars kvalité kan jämföras med tänjbarheten hos vissa konstgjorda metaller. Bambun når sin fulla längd efter cirka två till fem år, vilket är relativt snabbt jämfört med andra träd.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.