Nästa artikel
Fords ”smarta speglar” ska hjälpa förare att se bakåt
NYHETER

Fords ”smarta speglar” ska hjälpa förare att se bakåt

Publicerad 30 mars 2021 (uppdaterad 30 mars 2021)
Elektroniska backspeglar, där spegeln i själva verket är en skärm som visar en kamerabild bakom bilen, har funnits ett tag som tillbehör men nu lanserar Ford den som ett originaltillbehör till täckta bilar utan genomsikt som exempelvis husbilar oftast är.
Många skåpbilsförare förlitar sig på sina sidospeglar, då backspeglarna inte är så användbara när det finns en skiljevägg mellan förare och lastutrymme. Nu introducerar Ford ”smarta speglar” som ska avhjälpa detta, där backspegeln inte alls är en spegel utan i själva verket en kamerabild.

Det nya systemet ser ut precis som en vanlig backspegel men är i själva verket en högupplöst skärm som tydligt visar en panoramavy bakom skåpbilen. Detta hjälper förare att upptäcka cyklister, fotgängare och andra fordon som kan vara bakom dem, även när fönsterfria bakdörrar eller skiljeväggar är i vägen.

Full Display Interior Mirror visar en live-matning från en kamera på baksidan av skåpbilen och har automatisk ljusstyrningskontroll för optimal synlighet i dagsljus och på natten. Systemet erbjuder ett synfält som är dubbelt så stort som en konventionell backspegel. Detta hjälper förare att vara mer medvetna om sin omgivning, till exempel när de närmar sig rondeller eller byter körfält.

Fords nya backspegel kan vara särskilt fördelaktig för förare som ofta kör i storstäder, där det är mer sannolikt att stöta på cyklar, e-skotrar eller fotgängare. Dessa ”riskutsatta trafikanter” stod för 70 procent av trafikolyckorna i Europas tätorter under 2019, enligt statistik från Europakommissionen.

Backspegeln finns nu tillgänglig för Ford Transit och Transit Custom-skåpbilar utrustade med fönsterlösa bakdörrar. Alla Ford-återförsäljare kan beställa och montera systemet, vilket är kompatibelt med Transit-skåpbilar från 2014 och Transit Custom-modeller från 2012.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.