Bild
Nästa artikel
Förenklade regler för BE, C1E, CE, D1E och DE

Förenklade regler för BE, C1E, CE, D1E och DE

NYHETER

Den 1 februari ändras reglerna för det särskilda manöverprovet vid förarprov. Det blir nu möjligt att genomföra särskilt manöverprov i trafik.

Transportstyrelsen skriver på sin hemsida att reglerna förenklas för den som ska göra körprov för behörigheterna BE, C1E, CE, D1E och DE genom att göra det möjligt att göra provet i vanlig trafik.

Tillgången till manöverplaner för att kunna göra vissa moment i körprovet är ett problem på vissa orter. Städerna förtätas och tillgängliga ytor i anslutning till städerna blir färre och färre. Det innebär att det ofta är långa transportsträckor till de manöverplaner där proven startas och avslutas.

– Det är inte tidseffektivt vare sig för planering eller för genomförande av körproven. Genom att ändra reglerna gör vi det möjligt att man kan genomföra det särskilda manöverprovet på orter som i dag saknar lämpliga manöverplaner, säger Henrik Julin, utredare vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens bedömning är att det särskilda manöverprovet kan ingå som en naturlig del i körningen i trafik, utan att varken kvalitet eller trafiksäkerhet påverkas negativt.

Praktiskt kommer provet gå till så att förarprövaren ger uppgifter som ska utföras i trafik. Uppgiften kan till exempel bestå i att backa in på en gata, backa in mellan två parkerade bilar eller backa in mot en terminal/lastkaj.

Ändrade föreskrifter TSFS 2017:116TSFS 2017:117 och TSFS: 118.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.