Bild
Nästa artikel
Forskare på VTI - gör det svårt att stadsköra

Forskare på VTI - gör det svårt att stadsköra

NYHETER

VTI:s forskare Sonja Forward vill anpassa stadskörning till cykeln och inte till bilen. Målet är att tredubbla cyklingen till år 2030 genom att försvåra för bilismen.

Hur ska målet om att var femte resa i länet är på cykel kunna nås? Gör det attraktivt att cykla – och svårare för bilar att ta sig in i stadskärnan, säger VTI:s forskare Sonja Forward.

Så inleder SR P4 Stockholm sin artikel om hur framtidens stadstrafik ska fungera. P4 Stockholm har i veckan uppmärksammat att det bara är 7 procent av resorna i länet som i dag görs med cykel vilket gör att målet om att 20 procent ska cykla till år 2030 alltså är ganska långt borta.

– Infrastrukturen är väldigt viktig. I dag planeras det mer för cykeln, men det har länge varit så att cykelbanor har anpassats efter bilvägar. Vi måste få fram nyttotrafiken. Och man måste göra det svårare för bilar att ta sig in i stadskärnan, säger Sonja Forward och fortsätter, Jag tror inte man når målet om man försöker tillgodose allas behov. Ekvationen går inte ihop om man samtidigt som det ska göras bra för cykel också ska göras bra för bilisterna.

Här hittar du P4 Stockholms inslag.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.