Nästa artikel
Förslag: körkort slopas som ID
NYHETER

Förslag: körkort slopas som ID

Publicerad 27 mars 2019
Regeringens utredare, som undersöker vilka ID-handlingar som ska vara godkända som legitimation, föreslår att körkortet från år 2022 inte längre ska gälla för att visa sin identitet.

Enligt utredaren Inga-Lill Askersjö ska i fortsättningen endast polisen få utfärda statliga identitetshandlingar och säkerheten på dessa ska dessutom höjas. Orsaken anges som att det därigenom ska försvåra bedrägerier och flera identiteter. ID-kortet ska utöver foto och personalia även ha fingeravtryck lagrat på ett chip och ha en giltighetstid på fem år. Vidare föreslås att de nya ID-korten ska kunna kopplas till en statlig e-legitimation

Det nya ID-kortet ska införas 2022 och kommer då att ersätta den flora av godkända identitetshandlingar som förekommer idag. Det är ett flertal myndigheter som i dagsläget utfärdar identitetshandlingar där Skatteverket och Transportstyrelsen kan nämnas samt privata aktörer som banker vilka använder sig av kort med SIS-standard. Dessa handlingar är oftast inte tillräckligt säkra menar utredaren som menar att det nya identitetshandlingen bör likna det nuvarande nationella ID-kortet som kan användas som pass inom EU. Ingen sådan identitetshandling ska heller få utfärdas utan att personen är närvarande och vid utfärdandet ska det göras en kontroll med ansiktsavkänning samt fingeravtryck så att risken för dubbla identiter blir minimal.

Körkortet anses vara en av de mest osäkra id-handlingar som finns i omlopp med för lång giltighet som ID-handling och kan dessutom fås ut utan de krav som borde ställas för en ID-handling. Körkort har också visat sig överrepresenterade vid bedrägerier, men även ID från banker och företag förekommer ofta i dessa sammanhang.

Regeringen har sagt sig vara positiv till förslaget.

– Det finns människor som förfalskar id-kort, man har dubbla identiteter och vi ser att bedrägerier ökar. Då är det viktigt att staten kan garantera säkra id-kort, precis som vi gör med passen i dag, säger Inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.