Nästa artikel
Förslag på begränsad husbilsåkning på Öland
NYHETER

Förslag på begränsad husbilsåkning på Öland

Publicerad 25 september 2017 (uppdaterad 14 november 2019)
Kommunfullmäktigeledamoten Pia Schröder vill begränsa rätten att köra med husbil och husvagn under vissa tider på Öland. Vägarna är inte anpassade för den typen av trafik och lokalbefolkningen drabbas hårt menar hon.

I motionen föreslås att trafiken med husbilar och husvagnsekipage förbjuds mellan klockan 07.00 och 09.00 på förmiddagen och mellan klockan 16.00 och 19.00 på eftermiddagen under sommaren, från midsommar till halva augusti.

Kommunfullmäktigeledamoten Pia Schröder är "politisk vilde" men invald som moderat, ett parti hon numer lämnat. Öland består av två kommuner och förslaget berör södra Öland, Mörbylånga kommun.

Hon menar att förbudet behövs då det påverkar fast boende som behöver komma till sina jobb. Turisterna "har all tid i världen" och borde kunna visa denna hänsyn framför hon när vi intervjuar henne på telefon.

Grundproblemet är att vägarna är smala och inte har plats för de breda fordon som husbilar och husvagnar är. Det proppar igen vägarna och gör dessa svårframkomliga. Hon säger vidare att lokalbefolkningen hört av sig och menar på att det i praktiken blir omöjligt att exempelvis handla under dagtid. Det största problemet är under eftermiddagarna.

Vi frågar om turistevenemang som den stundande skördefesten och hur hon ser på detta. Pia Schröder ser även det som ett problem, turismen påverkar det vanliga livet på ett oacceptabelt sätt men i synnerhet under semesterperioden.

Reaktionerna på förslaget har varit häftiga och hon har nåtts av ett antal otrevliga mail, att nå henne på telefon har inte varit lätt. Vi skickade ett mail och blev uppringda av henne. Det har varit en trist period efter det hon lämnade in motionen menar Pia Schröder.

Många turistorter inför restriktioner säger Pia Schröder och tar upp Mallorca som ett exempel där det införts skatt på hotellrum för att kostnadsmässigt hantera turismens påverkan på lokalbefolkningen. Även problemen med vattenbristen framförs av henne.

Hon hoppas att motionen kan hinna behandlas innan nästa års turistsäsong sätter igång. Inte minst vill hon "lyfta frågan" även om motionen inte skulle bifallas.

Pia Schröder har varit i kontakt med Trafikverket som hon säger godtar lokala förbud av den här typen. Hon vill dock inte ha "poliser som står och viftar" utan hoppas på en ömsesidig förståelse mellan lokalbefolkningen och turisterna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.