Nästa artikel
Fortsatt högt intresse för fritidsfordon
NYHETER

Fortsatt högt intresse för fritidsfordon

Publicerad 1 april 2020 (uppdaterad 4 april 2020)
Efter det skatten höjts på nya husbilar har fokus istället hamnat på de begagnade men i än högre utsträckning på husvagnar. Något lägre intresse för campinglivet har det inte blivit.

Intresset för framför allt husvagnar är större än på̊ många år, konstaterar flera av HRF:s medlemmar, och både nya och begagnade vagnar går bra nu.

Även på begagnade husbilar är det stor efterfrågan. Enda smolket i glädjebägaren är efterfrågan på nya husbilar där den orimligt höga beskattningen av denna typ av fordon – så som HRF tidigt befarade – gjort att efterfrågan sjunkit till mycket låga nivåer.

– Att jämföra med 2019 års siffror är inte relevant, fortsätter HRF:s ordförande Tomas Haglund, eftersom redan de siffrorna var missvisande låga på grund av de osålda ”bonus-malus-husbilar” som påverkade 2019 års nyregistreringssiffror på ett negativt sätt.

Hemester

– I miljödebattens spår har vi på HRF sett ett ökat intresse för ”hemester” – semester på hemmaplan – och då är både husvagnen och husbilen ett klimatsmart alternativ, avslutar Tomas Haglund. Under den nu pågående coronapandemin har många dessutom insett att husvagnen eller husbilen är ett tryggt och säkert semesteralternativ.

Husvagnsregistreringar för mars 2020

Under mars månad 2020 registrerades 353 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 275 stycken.) Hittills under 2020 betyder det 516 registrerade husvagnar mot 389 under samma period 2019. Detta innebär en ökning med 32,64 procent.

Husbilsregistreringar för mars 2020

Mars månads husbilsregistreringar visar 254 stycken, medan det i mars föregående år registrerades 314 husbilar. Hittills under kalenderåret 2020 har det totalt registrerats 385 husbilar, medan det under motsvarande period 2019 registrerades 450 stycken. I procent innebär detta en minskning med 14,44 för år 2020.

Referens

Enligt fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing såldes det under mars 82 590 begagnade bilar till privatpersoner (fördelat på bilhandeln, 41 053 privatmarknaden 39 160 och företag 2 377), vilket är en minskning med 7,7 procent jämfört med samma månad förra året.

– Nu ser vi en tydlig trend att oron kring Covid-19 påverkar försäljningen av begagnade bilar både från privatpersoner till privatpersoner och bilhandeln till privatpersoner. Däremot är minskningen mindre än förväntat, säger Johan Browaldh Sales Manager Sweden på BCA Vehicle Remarketing.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.