Bild
Nästa artikel
Fortsatt lågt antal omkomna i trafiken

Fortsatt lågt antal omkomna i trafiken

NYHETER

I juli omkom 18 personer i trafiken vilket är en mindre än under juli i fjol. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2020.

Utöver de 18 personer som omkom skadades 1 328 personer, 167 svårt och 1 161 lindrigt. Det gör att den svagt nedåtgående trenden befästs och att 2018 års ovanligt höga döds- och skadesiffror framstår som ett undantag.

Åtta av de omkomna personerna färdades i personbil, tre på motorcykel, tre i lätt lastbil, och fyra var fotgängare eller cyklister. Fem bilister och två motorcyklister omkom i singelolyckor, medan två bilister och en motorcyklist omkom i mötesolyckor. Dödsolyckor med husbil hör allmänt till undantagen och några sådana har inte heller registrerats denna månad.

– Sommarmånaderna brukar vara de månader när flest dödsolyckor inträffar, men i år är det andra året i rad som antalet omkomna för juli är det lägsta jämfört med tidigare år. Vi ser att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är det lägsta i modern tid, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 32 personer. Den höga medelsiffran beror på att perioden 2016-2018 var ovanligt olycksdrabbad.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2019 - juli 2020) har 208 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2018 - juli 2019) omkom 276 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 23 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens wepplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor 
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.