Bild
Nästa artikel

Framtidens interiör för bilar visades upp av BMW

NYHETER

Teknikmässan CES bjöd en blandning av framtid och nutid. Vi har rapporterat om en del som har bäring på husbilslivet och även denna innovation från BMW, Vision iNEXT, kan revolutionera biltekniken. De låter nämligen ytor varsomhelst bli touchskärmar.

Om någon för tjugo år sedan hade beskrivit dagens datateknik hade vi troligen bedömt den som science-fiction. Nu är det ändå vardag med uppkopplade bilar, touch-skärmar, internet i var mans hand och dessutom integrerat som allt mer avancerad förarassistans i nytillverkade bilar. Bilen lotsar oss på rätt sätt till vårt mål, håller avstånd och fil, läser trafikskyltar, varnar för halka och bromsar för utspringande barn. Men som grundprincip måste vi fortfarande styra många funktioner via en skärm.

Kanske är även det en teknik som håller på att bli gammal i bilar. Vision iNEXT, som BMW visade upp på teknikmässan CES i Las Vegas, är nämligen ett smart material vilket låter vanliga ytor bli touchskärmar. Även om mässan ursprungligen fokuserade främst på elektronik och datorer har biltillverkarna de senaste åren passat på att visa upp framtidens bilteknik, så även i år. BMW tog bland annat med sig konceptet Vision iNEXT, en förhandstitt på det teknologiska flaggskepp som kommer 2021. Det är dock inte den elektroniska drivlinan eller den autonoma tekniken som gett bilen uppmärksamhet, utan dess interiör. 

Med konceptet lanserar BMW designprincipen "Shy Tech" (blyg teknik), där tekniken är integrerad och dold i interiören. Utöver förarmiljön med ratt och instrument finns inga synbara skärmar eller reglage i bilen, istället används tre olika hjälpmedel; intelligent material, intelligenta ljusstrålar och BMW:s personliga assistent. 

Det förstnämnda innebär att ordinära ytor kan nyttjas som touchskärmar, när fingrarna rör ytan följer en ljusstråle rörelserna och kan användas för att med rätt gester exempelvis styra musiken. Intelligenta ljusstrålar ska i sin tur göra bildskärmar överflödiga, då det går att projicera bilder och information istället. BMW:s personliga assistent är i mångt och mycket det vi är bekanta med sen tidigare, en röststyrd assistent som kan hjälpa dig med lite allt möjligt.


Som extra krydda kan nämnas att Bose visade upp en brusreduceringsteknik, tagen från deras hörlurar, där oljud elimineras med hjälp av "motljud", ett nytt isoleringsmaterial som Ford tagit fram baserat på nobelprisade grafen ska kunna sänka ljudnivån i kupén till hittills ohört låga nivåer och den nya högtalartekniken som gör varje persons ljudupplevelse i bilen unik, slut är det med tonåringar som stör föräldrar med för dem olidligt tröttsam musik på för hög volym. Nu blir det bara tonåringen som hör musiken medan någon annan i lugn och ro samtidigt kan ringa ett viktigt telefonsamtal.

BMW:s film om iNEXT må vara mer en känslofilm än produktbeskrivning men ger ändå en viss inblick i teknikens möjligheter. Kolla in den så får du en glimt av den framtid som mer och mer blivit nutid.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.