Nästa artikel
Frankrike inför miljözoner på motorvägar
NYHETER

Frankrike inför miljözoner på motorvägar

Publicerad 7 augusti 2021 (uppdaterad 8 augusti 2021)
Frankrike har skapat ett trafikmärke som visar att ett körfält har reserverats för miljövänlig trafik. De körfält på flerfiliga vägar som märks på detta sätt får bara utnyttjas av speciella fordon.
Miljözoner och dess restriktioner känner de flesta till men nu är det dags att vänja sig att bilar med äldre avgasreningsteknik inte får köras i alla körfält på flerfiliga vägar. Även Frankrike har nu, efter det att Spanien och Österrike infört motsvarande regelverk, ett trafikmärke som visar att ett körfält har reserverats för det som definieras som miljövänlig trafik. Bryter man mot reglerna och kör i detta körfält trots att ens bil inte uppfyller kriterierna för det gröna Crit'Air-märket väntar böter.

Trafikmärket är utformat som en vit diamant på en blå eller svart bakgrund rapporterar den belgiska nyhetssajten HLN och kan även ses på de elektroniska vägmärkesskyltar man allt oftare ser framför allt på kontinenten. Användning av körfältet markerat med symbolen är endast tillåtet för bilar med minst två personer eller med det gröna Crit'Air-miljözonsmärket, en fransk miljöklassificering av fordon av motsvarande typ som även andra länder har. Det gröna Crit'Air-märket är reserverat för miljöklass 0 vilket kräver el- eller hybridbilar men även taxibilar får använda filen oavsett om dessa har passagerare eller ej.

Även som turist är det viktigt att känna till trafikmärkets innebörd eftersom en överträdelse bötfälls med ett belopp på 90 till 135 euro.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.