Nästa artikel
Fynda på loppmarknader
Nyheter

Fynda på loppmarknader

Publicerad 25 juli 2011 (uppdaterad 26 juli 2011)
Långseglarna finansierar delar av semestern med fynd från antikloppmarknaden i Nice. För husbilsresenären är läget i Gamla stan vid hamnen svårare. Men med lite planering går det att komma åt antikens Nice. Olle Nygårds (text och foto)

 

Jag tycker om den här marknaden. Det finns mycket att titta på. Och att köpa, säger Shelley Stephens från Kanada och visar ett pärlarmband hon nyss köpt för 10 euro. 
Hon är en typisk besökare på antikmarknaden Marché a la Brocante på torget Cours Saleya i Gamla stan i Nice. Varje måndag letar besökare från hela världen efter fynd bland varorna som stadens antikhandlare lyfter ut till försäljning. Enkla 2 euros halsbandshängen blandas med antika varor med priser på upp till 5 000 euro. Kunderna är ofta tillresta turister från kryssningsfartyg som lagt till en kilometer från marknaden. 
Det är också närheten till hamnen som gör att långseglare återkommer för att leta fynd som efter semestern säljs i hemlandet för att finansiera resan.
– Många kommer varje år och letar efter speciella saker som de kan göra vinst på hemma, säger en handlare som ställer ut på Cours Saleya och som vill vara anonym.
Hon säger att de flesta kunderna kommer från Italien, Frankrike, England och Holland. Svenskar och skandinaver lyser med sin frånvaro som köpare. 
Och hon är inte ensam av att vilja vara diskret. Flera handlare vill inte vara med på bild. Inte heller vill de att deras föremål fotograferas. 
 
En som talar ut är dock antikhandlaren Christian Giner. På frågan om var och hur man gör de allra bästa fynden sammanfattar han i en enda mening vad denna loppmarknad för antika föremål handlar om.
– Det här är dina drömmars marknad, det går inte att säga vad som är en bra affär, det är olika för olika människor och alla kan hitta något, säger Christian Giner.
Möjligen har han rätt. På försäljningsborden som trängs med restaurangerna längs hela Cours Saleya finns det tusentals objekt. Det är allt från gamla leksaker, militärhjälmar, värjor, klockor, lampor, porslin, speglar och skulpturer till möbler som söker sin nya ägare. 
Men hur ska då husvagns- och husbilsfolket komma åt denna plats? Som i så många andra städer längs Rivieran är det svårt att parkera på ett vettigt sätt i centrala Nice med husbil eller husvagn.
 
Men genom att stanna till på någon av campingplatserna i de närliggande orterna Saint-Laurent-du-Var eller Cagnes-sur-Mer är det enkelt att nå centrala Nice med buss eller tåg. Och kanske är det värt tio minuter på tåg och några euro för att komma till Cours Saleya. Där finns ju ändå ”drömmarnas marknad”. 
 
Campera i Nice
I centrala Nice är det svårt att hitta ställplats för husbil. På den fem kilometer långa strandpromenaden Promenade des Anglais kan det gå att stanna till för lunch om man har tur. Längre parkering är inte tillåtet. 1-2 kilometer till Cours Saleya. 
 
Näraliggande campingplatser: Nice närmaste camping ligger i Saint-Laurent-du-Var och heter Camping Magali. Avståndet är cirka 8 kilometer från Nice. Buss nr 52 från Lignes d'Azur avgår varje kvart in mot Nice. Restid cirka 35 minuter. Biljettpris 1 euro.
I orten Cagnes-sur-Mer finns flera campingplatser. Restid cirka 10 minuter med tåg till Nice, biljettpris 2,60 euro.
Antibes och Juan-les-Pins har också ett flertal campingplatser. Restid 18 minuter med tåg till Nice, biljettpris 4 euro. Notera att endast vissa campingplatser tillåter husbilar.
 
Stadens marknader
 
Marché a la Brocante 
– antikmarknad.
Plats: Cours Saleya i Gamla stan.
Tid: 07.30 – 18 varje måndag. 3:e lördagen varje månad hålls marknaden på Place Garibaldi.
Loppmarknad med gamla möbler, prydnadssaker, antikviteter.
 
Marché aux fruits et legumes 
– frukt och grönsaker.
Plats: Cours Saleya.
Tid: 06.00 – 13 tisdag till söndag.
 
Marché aux fleurs 
– blommarknad.
Plats: Cours Saleya.
Tid: 6:00 - 17:30 tisdag till lördag samt söndag förmiddag. 
 
Marché artisanal nocturne et expositions de peintures 
– marknad/utställning av lokala konstnärer.
Plats: Cours Saleya.
Tid: Varje kväll under sommarhalvåret. 
 
Marché aux cartes postales anciennes 
– gamla vykort.
Plats: Place du Palaise de Justice i Gamla Stan.
Tid: Vissa lördagar hålls en marknad där gamla vykort säljs. En nostalgitripp till ett gammalt Nice.
 
En loppmarknad med antikviteter finns också vid hamnen (Marché aux puces.)
Den är öppen tisdag – lördag mellan 10:00 och 18:00.
 
Källor: Nice turistinformation, uppgifter från respektive camping med flera. Notera att buss- och tågtider kan ändras. 
 

Den fasta antikloppmarknaden vid hamnen, Marche aux puces.

Även robotar säljs på en antik loppmarknad.

Handlaren Christian Giner visar upp vad han har till försäljning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.