Nästa artikel
Fyrfaldig skatt slår hårt mot Kabe
NYHETER

Fyrfaldig skatt slår hårt mot Kabe

Publicerad 31 augusti 2020 (uppdaterad 31 augusti 2020)
Orimlig skatt på husbilar har lett till att Kabe har minskat sin omsättning med 20 procent under första halvåret 2020 mot 2019. Totalt sysselsätter de i dagsläget cirka 450 personer.
Husbilsbranschen är inne i en turbulent tid just nu. Först dubblerades husbilsskatten i två omgångar vilket lett till en fyrdubbling totalt sett sedan halvårsskiftet 2018. Sedan kom coronan med avrådan för längre resor och större arrangemang, stängda gränser och begrepp som hemester såg dagens ljus.

SVT intervjuar därför Kabes vd Alf Ekström då Kabekoncernen har minskat sin omsättning med cirka 20 procent första halvåret i år jämfört med samma period förra året och hur han ser på situationen. 

– Man fyrdubblade ju skatten. På husbilar blir det en årsskatt som är fullkomligt orimlig, säger koncernchefen och Kabes vd Alf Ekström till SVT.

Det är inga obetydliga belopp vi talar om. Under första halvåret 2019 omsatte de 1 397 miljoner, 2020 krympte omsättningen till 1 118 miljoner.

Den inställda Elmiamässan bedöms påverka marknaden. Ett normalt år säljs ungefär en fjärdedel av årsförsäljningen under dessa fem dagar men i år kommer denna försäljning att flytta till olika återförsäljare runt om i landet. Om coronaeffekten blir positiv eller negativ är svårt att förutse men det uppsving som semester på hemmaplan har fått, i synnerhet när det gäller camping, har inneburit hög efterfrågan på både begagnade husbilar samt nya husvagnar. Campingplatserna redovisar olika resultat, de som baserar sin verksamhet på utländska gäster har det tufft, en del andra redovisar rekord. Under alla omständigheter har hemester blivit ett begrepp som innebär ett ökat svenskt fokus på camping.

Kabe har redan tvingats till personalnedskärningar och har nu runt 450 anställda efter flera omgångar av uppsägningar. Nu står förhoppningen till det lagförslag som regeringen nyligen skickade till Lagrådet. Förslaget sänker visserligen inte årsskatten men genom att göra det mer förmånligt att ställa av husbilen under korta perioder kan man påtagligt minska skatten.

Kabes omsättningsminskning är främst orsakad av den vikande svenska husbilsmarknaden och får det nya skatteförslaget gehör kan försäljningen kanske komma att öka igen och Kabe har därför i dagsläget valt att frysa varslet för ett 30-tal anställda.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.