Nästa artikel
Många glömmer teckna försäkring
REGLER

Många glömmer teckna försäkring

Publicerad 7 mars 2014 (uppdaterad 16 maj 2014)
Skall du köpa ett trafikförsäkringspliktigt fordon? Drygt sex av tio köpare uppger att de väntat med att teckna försäkring till efter ett privat bilköp – något som både kan vara riskabelt och ge straffavgift.

Över 40 procent är dessutom osäkra på när de enligt lag måste teckna försäkring. Detta visar en ny undersökning som Trygg-Hansa genomfört tillsammans med Blocket. För att öka konsumenttryggheten erbjuder Trygg-Hansa en två veckors gratis bilförsäkring vid köp av en begagnad bil på Blocket. Detta uppger Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

I Sverige är det lag på att försäkra sin bil från dagen man äger den. Trots detta finns det enligt Trafikförsäkringsföreningen (TFF) omkring 60 000 oförsäkrade fordon i Sverige, där dagligen skador på personer och egendom rapporteras in. I en undersökning som Trygg-Hansa och Blocket genomfört uppger 62 procent att de väntat med att teckna bilförsäkring till efter köpet av en begagnad bil, och var femte (21 procent) har någon gång glömt att försäkra bilen. Trygg-Hansa har sedan årsskiftet ett erbjudande tillsammans med Blocket där de bjuder på två veckors gratis bilförsäkring vid köp av en begagnad bil av en privatperson på Blocket.

-  Att köpa en bil är ofta en stor investering och försäkringen är kanske inte det första man tänker på. Med detta samarbete vill vi öka tryggheten för folk som köper begagnade bilar. Man behöver heller inte tänka på fortsättningen direkt eftersom bilköparen under gratisperioden får ett erbjudande om en försäkring som tar vid där gratisperioden slutar, säger Jonas Frid, ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Bilförsäkringar är ett område som är hårt reglerat och köpare som missar att teckna en trafikförsäkring måste i stället betala en avgift till TFF. I undersökningen är över 40 procent osäkra på när de behöver teckna sin bilförsäkring, varav nästan 35 procent tror att säljarens bilförsäkring gäller dem själva. Blocket är Sveriges i särklass största sajt för begagnade bilar och olika bilmärken tillhör de vanligaste sökorden. Bara under 2013 gjordes hundratals miljoner sökningar i bilkategorin.

-  Vi försöker hela tiden förbättra vårt erbjudande för våra kunder och besökare. Bilar är vår största och mest välbesökta kategori. Trygg-Hansas två-veckorsförsäkring ger ökad trygghet för privatpersoner oavsett om de är säljare eller köpare, säger Annette Karlberg, presschef på Blocket.

Undersökningen genomfördes under perioden 13-24 februari 2014 på blocket.se. Sammanlagt hade undersökningen 687 svaranden som köpt eller sålt minst en bil via Blocket, under de senaste tre åren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.