Nästa artikel
Kort lyxplåtis för två från Globe-Traveller
Nyheter

Kort lyxplåtis för två från Globe-Traveller

Publicerad 2023-03-28 06:34
Globe-Traveller Falcon med ett chassi på VW Crafter har en unik planlösning med en längsgående soffa och badrum längst bak. Fyrhjulsdrift, modern inredning och vattenfri toalett är en del av allt som hittas i denna korta husbil under sex meter.

Exklusivt, modernt och välutrustat är ord som dyker upp när vi tittar in i Globe-Travellers nya modell Falcon, under CMT-mässan i Stuttgart i januari. Redan vid första anblicken utifrån andas bilen sober lyx med guldfärgade fälgar och en väl integrerad förhöjning av taket.

Den lyxiga känslan håller i sig när vi kliver in genom skjutdörren. Designteamet som har skapat inredning har använt sig av mer eller mindre allt som genomsyrar moderna hem 2023.

Det är marmorimitation och filtklätt tak i en monokrom färgskala i kombination med ljusa träribbor. Om målet var modern lyx för kräsna och inredningsintresserade ägare har de prickat helt rätt.

Direkt till höger, från ingången sett, finns de snurrbara stolarna och precis mittemot entrén finns ett vägghängt bord som enkelt kan fällas upp eller ner. Även köket finns, på den för plåtisar så traditionella platsen, intill skjutdörren så att kocken för dagen kan laga mat med utsikt när dörren är öppen.

Därefter slutar likheterna med standardplanlösningen för plåtisar. På motstående långsida från köket hittar vi en lång soffa med ryggstödet mot ytterväggen. I och med att denna bil saknar en fast säng så är det soffan som gäller när natten infaller. Utbäddningen av soffan är dock oerhört smidig när väl handgreppet sitter och det är inga tunga lyft som behövs. De två som sover i denna säng får sova stillsamt utan större rörelser då bredden enbart är 125 centimeter. Längden däremot är 190 centimeter vilket inte är fy skam.

Viktigt att komma ihåg i denna bil är att inte missa att ta ett kliv upp när man går från entrén till kök och soffa. Annars är risken stor att man trillar på näsan. Höjdskillnaden har en dold LED-list, vilket hjälper till att lysa upp steget när dagsljuset drar sig tillbaka.

 

Soffan utbäddad till säng. Foto: Globe-Traveller

Längst bak i denna korta bil, strax under sex meter lång, återfinns ett dusch- och toalettutrymme. Likt resten av bilen är inredningen modern med marmorimitation på väggarna plus snyggt träribbgolv, som dock måste tas ut vid dusch. Mattsvarta kranar till dusch och handfat. Det senare kan fällas in i väggen vid dusch eller när det inte används för ett mer cleant resultat. Belysningen bakom den runda badrumsspegeln sätts på genom ett lätt tryck på en touchsymbol nedtill på spegeln.

Förvaring av necessärer och flaskor ryms dels i två infällda utrymmen med luckor för, dels i ett öppet utrymme i duschväggen för lättåtkomliga flaskor som inte är vattenkänsliga.

Toaletten är en Clesana torrtoalett (läs mer om den här) som inte kräver vattentillgång eller kassettömning. I stället levereras slutresultatet i förslutna påsar som slängs i vanliga soporna.

Om vi återgår till köket så är det helt gasolfritt i denna bil, men det går att välja gasolkök om så önskas. Ett utrymme för en gasolflaska finns på ”baksidan” av köket och nås när skjutdörren är öppen. Spisen rymmer två kastruller och både diskho och kran är i samma mattsvarta utseende som i badrummet.

Bänkskivan matchar det vägghängda bordet med sitt mörka marmorutseende. I köksskåpen finns en minivariant av apotekarskåp, här med två hyllplan som dras ut. Kylskåpet är inte jättestort men fullt tillräckligt för två de två personer bilen är tänkt till. Dessutom är det placerat en bit upp vilket är mer bekvämt än golvplacerade skåp.

Mitt bland kökslådorna finns även en extra bänkskiva att dra ut. Det är ingen skiva som är placerad i arbetshöjd utan är snarare tänkt som en extra bordsskiva för den som sitter i soffan men inte når till det ”riktiga” bordet. Ett gömt utdragbart bord, med andra ord.

Kliver vi ut ur bilen och går längst bak kommer vi till dubbeldörrarna. I och med att badrummet är placerat baktill i bilen så når man inte in till bilen när bakdörrarna öppnas. Det man möts av är istället flera fack i olika storlekar där det är tänkt att förvaring ska stuvas undan. Ett aningens större utrymme passar till campingstolar. I övrigt är det mest relativt grunda fack här bak. Även batterier och elutrustning är placerad här bak.

Apropå utrustning så har denna bil både solpaneler och inverter för att möjliggöra att vara off-grid så länge som möjligt. Även torrtoaletten bidrar till det eftersom man slipper tömma kassetten. Dessutom finns en dieselvärmare i form av Truma Combi 6.
Som vi nämnde i början av artikeln är taket på denna husbil förhöjt och invändigt så är ståhöjden 191 centimeter som lägst och 203 som högst. Fyrhjulsdrift är ett tillval men automatlåda är standard.

När det gäller bilar som denna med en kortare längd och mindre yta är det alltid kompromisser som gäller. Jämfört med andra plåtisar är garaget mycket mindre och det finns enbart två bältade platser. Det senare är kanske tur i och med att totalvikten är 3500 kg. Ska det däremot bjudas in fler folk på middag får man finna sig i att sitta vid olika bord. Samt se till att personerna längst fram i bilen inte behöver besöka toaletten när mittenbordet vid köksdelen är framdukat. Någon plats för en tv är inget vi såg vid vårt besök i bilen och troligtvis är en bärbar dator på det utdragbara bordet framför soffan lösningen på det.
Sen har vi det klassiska med ytterkläder som nästan aldrig hör hemma i husbilar. En garderob finns intill badrummet, annars får nog förarstolarna hjälpa till att agera jackhängare.

Globe-Traveller Falcon började serietillverkas i mars 2023 och den som önskar köpa bilen från en svensk återförsäljare få ge sig till tåls en bit till. Från och med hösten 2023 hoppas Solhem Husbil AB att de får in bilen till den svenska marknaden.
Kanske är det tur att bilen inte finns att köpa i Sverige här och nu, för det lär behövas sparas en del veckopeng för att ha råd med denna bil där prislappen troligtvis landar på över 1,5 miljoner kronor.

Globe-Traveller Falcon

Basfordon: VW Crafter
Motor: 177 hk, 2.0 liter, Euro 6 (4x4)
Växellåda: Automat (standard)
Bodelsbatteri: 200 Ah
Dubbelgolv: 16 cm
Längd/bredd/höjd: 5990/2040/2930 mm
Invändig ståhöjd: 191–203 cm
Tjänstevikt: 2980 kg
Totalvikt: 3500 kg
Bältade platser: 2 st
Sängplatser: 2 st
Sängmått: 125x190 cm
Duschutrymme: 80x58 cm
Toalett: Torrtoalett, Clesana
Utrustning urval: Backkamera, ac, hill holder, Fiamma markis (inkl LED-belysning), integrerad mörkläggning i förarhytten, s st solcellspaneler á 160 W, inverter 1800 W, myggnätsdörr, utvändig dusch m.m.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.