Nästa artikel
GoMore för dig som vill hyra ut privat
NYHETER

GoMore för dig som vill hyra ut privat

Publicerad 23 juni 2016 (uppdaterad 23 juni 2016)
Att hyra ut sin husbil privat har varit omdebatterat, både vad gäller säkerhet och försäkringar. Nu erbjuder GoMore en tjänst som är ett mellanting av privat och kommersiellt. Lite som Airbnb.
På sin hemsida marknadsför GoMore sin tjänst som privat biluthyrning och man skulle även kunna kategorisera tjänsten som delningsekonomi. För den som inte alltid använder sin husbil kan det förstås vara lockande att få inkomster istället för utgifter för parkering men hittills har idén fallit på att försäkringen inte omfattar den här typen av användning.

Det har GoMore löst genom en egen försäkring via försäkringsbolaget Protector. De ställer krav på helförsäkring av bilägaren men Protector tar hela försäkringsansvaret och den vanliga försäkringen utnyttjas inte vid en eventuell skada. Skulle bilen inte återlämnas gäller som vid övriga stölder en "karenstid" på 30 dagar innan ersättning betalas ut men Protector betalar inte ut någon stilleståndsersättning. Ersättningen fastställs av Protector på marknadsmässiga grunder och ägaren får inga självrisker. Eftersom hyrestagaren är registrerad av GoMore kan de dessutom se till att det är seriösa hyrestagare och både ägare och hyrestagare betygsätter varandra för att minimera risken för oseriösa hyrestagare. Som uthyrare har du full frihet att neka uthyrning till den som inte fyller ägarens krav och önskemål.
 
Ägaren bedömer själv vilket belopp hyrestagaren ska betala och det beloppet betalar hyrestagaren i förskott till GoMore som dagen efter återlämnandet betalar uthyraren med ett avdrag på 20 procent. Tjänsten har funnits i Sverige sedan juni 2014.

Vid överlämnandet skrivs bilens skick in i ett uthyrningshäfte och samma förfarande gäller vid återlämnandet. Skulle det ha uppstått några skador står hyrestagaren för detta och GoMore driver in beloppet för sådana skador. GoMore kräver att bilen väger maximalt 3,5 ton och inte är äldre än 15 år.

Tjänsten har idag ungefär en miljon användare i Europa varav ungefär 40 000 i Sverige och en "fordonsflotta" på 500 i Sverige men då inkluderas alla typer av fordon. GoMore har även ett officiellt tillstånd, utfärdat av Transportstyrelsen, som ger GoMore rätt att bedriva yrkesmässig biluthyrning.
 
Här hittar GoMores hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.