Nästa artikel
Gott om plats på Gotland i början av juli
NYHETER

Gott om plats på Gotland i början av juli

Publicerad 25 juni 2020
Många har hörsammat rekommendationen att begränsa resandet och tillsammans med den inställda Almedalsveckan är det nu ovanligt gott om plats för de som vill besöka Gotland.

En ny analys från Destination Gotland visar att årets resande till Gotland kommer koncentreras mot senare delen av sommarsäsongen. Under sommarens första veckor var resandet begränsat och många tog ansvar och följde gällande rekommendationer.

Under de två första veckorna i juni reste ungefär en tredjedel så många som under samma period 2019, för att under midsommarveckan öka till omkring 60 procent av förra årets nivå. Bokningsingången visar att efterfrågan stiger successivt under sommaren, och förväntas ta mer fart från vecka 29 och framåt.

– Under de två första veckorna i juli, som normalt är stora resveckor för Gotland, finns det gott om lediga platser ombord och på ön, nu när Almedalsveckan är inställd, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Sedan reserestriktionerna lättade har intresset för att resa till Gotland ökat, och bokningsläget förändras kontinuerligt. Just nu pekar prognosen mot att det under slutet av juli och början av augusti når cirka 70 procent av resandet jämfört med samma period förra året.

Destination Gotland har mött den ökade efterfrågan med att utöka kapaciteten och turtätheten. Huvudlinjerna från Nynäshamn och Oskarshamn trafikeras med tre stora fartyg, till skillnad från två fartyg tidigare under våren.

– Vi tror att resandet till Gotland kommer kunna hålla i lite längre in i augusti och september jämfört med ett vanligt år. Jag hoppas att fler får upptäcka hur vackert Gotland är under sensommaren. Det finns bra möjligheter att resa till Gotland om man kan undvika de allra mest populära avgångarna säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.  

Med ett aktivt stöd ombord och i terminalerna från resevärdar arbetar Destination Gotland för att undvika trängsel vid på- och avstigning, samt säkerställa att det alltid finns gott om utrymme. Antalet bokningsbara platser är begränsat och en stol lämnas tom bredvid varje sällskap, alla som går ombord måste även bekräfta att de inte har covid-19-relaterade symptom. Det är viktigt att personer med sjukdomssymtom avstår från att resa. 

– I år har vi anpassat trafiken och genomfört en rad åtgärder för att kunna garantera säkra och trygga överfarter, så att alla som vill ska kunna åka på semester till ön, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Destination Gotland fortsätter en nära dialog med Region Gotland, sjukvården, Länsstyrelsen och andra berörda myndigheter för att följa besöksläget på ön.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.