Nästa artikel
Gränsen mellan Tyskland och Danmark kan komma att öppnas snart
NYHETER

Gränsen mellan Tyskland och Danmark kan komma att öppnas snart

Publicerad 5 maj 2020 (uppdaterad 5 maj 2020)
De på grund av corona-krisen stängda gränserna kan i små steg börja öppnas upp. Tidigt ut med att avisera förändringar är Danmark och Tyskland som i mitten av maj kan öppna upp för vissa medborgare som har dubbelt boende.

Det är positiva nyheter som den danska tidningen Flensborg Avis kommer med när det gäller öppningen av gränsen. Enligt tidningen har Slesvig-Holstens ministerpresident Daniel Günther (CDU) kommit överens med Tysklands inrikesminister Horst Seehofer (CSU) om att steg för steg öppna gränsen til Danmark från mitten av maj och hänvisar till Deutsche Presse-Agentur. En konkret plan om öppnandet ska presenteras inom någon dag.

– Vi har snakket sammen i dag og har aftalt at udvikle en konkret plan for, hvordan grænsen til Danmark kan åbnes fra senest den 15. maj, säger Daniel Günther till Flensborg Avis.

I morgon onsdag möter Angela Merkel tysklands 16 delstatsregeringars ledare och då förväntas ett besked. De nuvarande reglerna gäller enligt tidigare beslut till den 14 maj.

Turistnäringen har vädjat om lättnader då den är en av de viktigaste näringarna i regionen. 2019 blev det 2,4 miljoner utländska övernattningar, huvudsakligen från Tyskland, vilka omsatte 2,1 miljarder danska kronor och skapade 6 000 årsarbeten.

Motsatta signaler kommer dock från Norge som ansökt hos EU om möjligheten att förlänga sin gränskontroll i tre månader, vilket i så fall skulle bli till den 15 augusti. Ansökan innebär dock inte att det blir så, allt enligt norska Aftenposten.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.