Nästa artikel
Ha en riktigt trevlig nationaldag!
FIRANDE

Ha en riktigt trevlig nationaldag!

Publicerad 6 juni 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Vi hoppas att du får en trevlig helgdag och att du är med på något av alla de arrangemang som hålls runt om i landet. Exempelvis så hålls veteranbilsrallyn runt om i Sverige under nationaldagen! Men oavsett vad du väljer att göra, ha en trevlig dag tillsammans med dina nära och kära eller i glada vänners lag!
Långt ifrån alla vet varför vi firar nationaldagen just den 6 juni. Den enklaste förklaringen brukar alltid ligga sanningen närmast men faktum är att just valet av detta datum inte är enkelt att förklara.

Det hela har lite av en efterhandskonstruktion över sig eftersom vi inte har behövt kasta av oss något ok av ockupation eller har skapat den svenska nationen i samband med någon viss händelse. Trots det har den 6e juni historiskt varit en speciell dag.

Det hela börjar smygande under 1800-talet när den 6 juni lyftes fram som en nationell minnesdag men kallades då Gustav Vasa-dagen. Detta hände sig i samband med att Europas nationalstater successivt växte fram även om gränser och nationsnamn ändrats vid framför allt både första och andra världskriget samt efter den östeuropeiska kommunismens fall. Däremot var den senaste svenska gränsändringen 1905 när Norge frigjorde sig från Sverige och vi snudd på råkade i krig med varandra.

Nu var det inte helt okomplicerat att bestämma vilka dagar som var vilka eftersom Sverige använde den julianska kalendern fram till 1753 då den ersattes med den gregorianska kalendern utom under en kort period, 1700-1712, då den svenska kalendern gällde. Så egentligen så var den 6e juni 1523 den 16 juni 1523 eftersom vi bytt kalender sedan dess.

Många förknippar firandet till minne av det datum 1523 då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Sverige kan anses som ett enat land. Samma datum 1809 antogs vår regeringsform vilket också anses som historiskt viktigt.

Även Hazelius och Skansen har varit inblandade i valet av dag. I Skansens årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag", vilket inte blev helt sant förrän år 1983. Att valet då föll på den 6e juni sägs bero på vädret. I mitten på juni 1893 ordnades på Skansen några dagars festligheter i nationalistisk anda och obekräftade källor anger att det regnade på alla dagar utom den 6 juni och alltså var det den dagen som drog mest folk. Vad föll sig då mer naturligt än att välja den 6e juni?

Idén till firandet av svenska flaggans dag kom från grosshandlaren Nils Ljunggren under hans tjänstgöring inom Landstormen sommaren 1915. Tanken var först att den skulle firas i Stockholm redan hösten 1915 och inkludera festligheter och insamling av pengar till Landstormens befälsförening. Ett utomhusfirande på senhösten ansågs dock inte praktiskt och istället sköts frågan till 1916 och anknöts till 6 juni. I april 1916 bildades den opolitiska "Styrelsen för Svenska Flaggans Dag" vilken såg till att festligheterna genomfördes i Stockholm och dessutom på över hundra orter runtom i Sverige just den 6 juni 1916. På ett fullsatt Stockholms stadion närvarade kungahuset och en nybildad "6 juni-kör" framförde "Sveriges flagga", (Flamma stolt från dunkla skyar), en sång som var komponerad för just detta tillfälle av Hugo Alfvén med text av Karl Gustaf Ossian-Nilsson.

Firandet fortsatte på ungefär samma sätt under de kommande åren och 1918 började kungen dela ut flaggor. Därigenom påbörjades traditionen med att sätta upp flaggstänger även vid privata hus och 1945 började radion att sända evenemanget vilket gjorde att traditionen spreds även till de som inte var på plats.

En annan historisk händelse som sammanfaller med nationaldagen är D-dagen. I år firar den dessutom 70-årsjubileum.

Så sammanfattningsvis firades dagen först som svenska flaggans dag och det skulle dröja till 1983 innan dagen ens kallades för nationaldag. 1996 blev nationaldagen en salutdag och först 2005 blev dagen även en helgdag. Möjligen kommer vi alltså att fira 100-års-jubileumet av nationaldagen år 2016.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.