Bild
Nästa artikel
När det gäller trängselskatterna finns det ingen pardon. Se till att betala i tid!
När det gäller trängselskatterna finns det ingen pardon. Se till att betala i tid!

Häftig avgift består

NYHETER

Nu när allt fler av oss börjar åka land och rike runt med husbilar och husvagnar är det dags att återigen höja ett varningens ord om våra vägavgifter.

Den höga påminnelseavgiften för trängselskatt och broavgifter har upprört många, framför allt besökare som inte är vana vid rutinerna i Stockholm, Göteborg, Sundsvall och Motala.

Visst har vi tagit upp frågan tidigare men ändå finns det 250 000 (!) bilägare vars trängselskatt eller broavgift gått vidare till Kronofogden. (enligt Tjänstebilsföretaget Ynnor). En avgift på enkronor kan bli ett krav som får ett påslag på 500 kronor, ännu mer när det går vidare till Kronofogden, speciellt känsligt för de som startar en semesterresa sent i en kalendermånad med att passera Göteborg eller Sundsvall där man kanske inte tänker på alternativvägar. När du väl kommer hem och hittar räkningen är det en extra femhundring för trängselskatten och 300 kronor för broavgiften om betalningsdatumet är passerat. Nästa år är det dags i Stockholm när Essingeleden (E4) avgiftsbeläggs och där finns inga alternativa vägar inom rimligt avstånd.
 
Trafikstyrelsen skickar alltså ingen påminnelse om bilägaren är en dag för sen med inbetalningen utan här kommer hela straffavgiften på en gång.  Som exempel kan påpekas att privata näringsidkare i allmänhet tar ut 60 kronor i påminnelseavgift och att inkassobolagen lägger på 180 kronor. De 300 eller 500 kronorna är Transportstyrelsens beska medicin för att driva in vägavgifterna.
 
Den extremt höga påminnelseavgiften har lett till att det förts en diskussion och ett förslag om en lägre påminnelseavgift, 100 kronor. Det förslaget är nu avvisat och det är även fortsättningsvis 500 kronor för trängselskatten och 300 kronor för broavgiften som gäller, även om du så är bara en dag sen med att betala avgiften! Tänk även på att varje skatteplats betraktas som ett beslut vilket innebär att du kan få två förseningsavgifter om du exempelvis har trängselskatt i Stockholm samt broavgift i Sundsvall.


På en app från Transportstyrelsen kan du se dina skattebeslut för ett visst fordon. Notera även den nyligen förkortade betalningstiden för p-böter.

Så vårt råd är att du betalar i god tid!
Transportstyrelsens text trängselskatt

Om betalningen inte bokförts på Transportstyrelsens konto för trängselskatt det datum som står på avin, påförs en tilläggsavgift på 500 kronor.

Skatt, tillsammans med tilläggsavgift, måste vara bokförda på vårt konto för trängselskatt senast 30 dagar efter beslutet om tilläggsavgift. Obetalda skattebeslut överlämnas därefter till Kronofogden, som också debiterar 600 kronor i grundavgift.

http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trangselskatt/Betalning/Extra-avgift-vid-sen-betalning/
 

Transportstyrelsens text broavgift

Om fordonsägaren inte betalar in sin avgift i tid läggs det på en förseningsavgift på 300 SEK. Om fordonsägaren fortfarande inte betalar in sin avgift läggs det på en tilläggsavgift på 500 SEK.

http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Infrastrukturavgifter/Betalning-och-avisering/Extra-avgift-vid-sen-betalning/
 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Senioranders
2015-04-23 14:56

Trängselskatt för svenskar.
Norrmän och andra utlänningar slipper.
Jag har aldrig förstått det. VARFÖR?
Varför skall vi svenskar betala bomavgifter när vi åker i Norge
och norrmän inte betala ett öre när de åker i Sverige.

Vi har lagt miljarder på E 6 an som är livsnerven för transportr till Norge.
De betalar inte ett öre till oss för det.
Men vi som sagt betalar stora pengar när vi åker i Norge. VARFÖR än en gång.

Norska lastbilar kör in i Sverige i söder och kör på svenska vägar upp mot norr
å sen in i Norge däruppe. Å sen samma väg tillbaka.
Därför att norska vägar inte är tillfyllest för dem. Och jag håller med.
Till och med norsk cirkus kör in i Sverige för att ta sig upp till norra
Norge lättare, (Merano, som kört många mil på svenska vägar).

Jag tycker det är ynkligt att vi svenskar enbart skall betala här i Sverige
och dessutom i Norge o alla andra som tar betalt av oss.

Kan norrmän ha ordning på alla fordon från utlandet så skall väl vi i
Sverige kunna ha detsamma.

Se till att bums ta betalat av norrmännen och utöka sen snabbt för alla
som kör här i Sverige och som åker exempelvis E 6an till Norge.

Som det nu är är det förbanne mig rena idiotin.
Man blir rent ut sagt jävligt förbannad!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.