Nästa artikel
Halka, sladd och dålig sikt oroar svenska bilförare
NYHETER

Halka, sladd och dålig sikt oroar svenska bilförare

Publicerad 25 februari 2016
Vintermånaderna är för många svenskar förknippade med ökad rädsla för olyckor i trafiken, Inte minst under de hårt trafikerade sportlovsveckorna. De främsta farhågorna är att det är halt, att andra bilister inte håller rätt avstånd och risken att få sladd. Det visar en ny undersökning från Goodyear.

Vintern är för många förknippad med härliga dagar i pulkabacken och skidspåret, men för en bilist kan snö och kyla ställa till med en hel del oro och bekymmer. En ny undersökning från Goodyear visar att hela 63 procent av svenskarna förknippar bilkörning med hög olycksrisk under vinterhalvåret. I åldrarna 18-29 år är det så mycket som 73 procent som uppger att de kopplar samman bilkörning på vintern med hög olycksrisk.

På frågan om vad som specifikt oroar bilisterna svarar närmare varannan svensk, 48 procent, att det allra största orosmomentet är halka på vägen. 47 procent oroar sig över att andra bilar inte ska hålla rätt avstånd och 45 procent är rädda för att få sladd på bilen. Att se dåligt på grund av snön vid bilkörningen oroar var tredje svensk och risken att inte kunna stanna bilen vid behov är något som 27 procent fruktar. Så här i sportlovstider är det dock inte bara bilkörning som oroar svenskarna. Många svenskar svarar även att de förknippar skidåkning med hög olycksrisk och så mycket som var tredje uppger att utförsåkning kan innebära en hög olycksrisk medan motsvarande siffra för längdskidåkning är tio procent. Sedan 2015 har Goodyear ingått ett sponsorsamarbete med det svenska Skicrosslandslaget och något som förenar de båda är just fokus på säkerheten.

– Att känna oro för vissa saker är självklart naturligt men det bästa man kan göra är att förbereda sig ordentligt. Det gäller såväl i skidbacken som på vägen till och från backen. Tänk på att ha rätt utrustning och precis som du bör kolla däckets luftryck och mönsterdjup och spolarvätska innan du sätter dig i bilen inför en lång körning, behöver du också se till att du har rätt skidutrustning, säger Joar Båtelson, Sportchef för Svenska Skicrosslandslaget.

– Svenska Skicrosslandslaget är ett ungt landslag där kvalitet och säkerhet är prioriterat och vi kände att sponsorsamarbetet föll väl med våra egna värderingar. Vi är glada och stolta över samarbetet med det Svenska Skicrosslandslaget, säger Marianne Kjellsson, Nordic Marketing Manager Customer, Goodyear.

Skicrosslandslagets bästa tips - Så här blir du säkrare i backen under sportlovet:

Använd rätt utrustning – gå igenom din skidutrustning och se till att du har skidor i bra skick och rätt inställningar på dina bindningar.
Håll avstånd – precis som i trafiken är det viktigt att hålla avstånd och åka med god marginal efter din förmåga.
Stanna där du syns – tänk på att andra kan komma i hög fart och ha svårt att bromsa in. Se därför till att inte stanna bakom en krök, en brantare kant eller ett hopp.

Det här förknippar svenskarna med hög olycksrisk under vinterhalvåret

Bilkörning, 63 procent
Cykling, 53 procent
Utförsåkning, 32 procent
Promenad, 23 procent
Längdskidåkning, 10 procent

Det här oroar sig svenskarna över när de åker eller kör bil under vintern

Att det är halt, 48 procent
Att andra bilar inte håller rätt avstånd till mig, 47 procent
Att få sladd, 45 procent
Dålig sikt på grund av snön, 33 procent
Att inte kunna stanna bilen, 27 procent 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.