Nästa artikel
Håll koll på våren åt forskarna
NYHETER

Håll koll på våren åt forskarna

Publicerad 20 mars 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Det är vår i luften men hur mycket vår är det egentligen? Det vill nu Svenska Botaniska Föreningen återigen ta reda på och under valborgshelgen vill de ha in information om hur långt växtligheten har hunnit. Vem skulle kunna hjälpa till bättre än campingfolket?
Vårens ankomst är så mycket mer än varmare och ljusare dagar: drillande lärkor, surrande bin, vitsippsbackar och lövsprickningens grönska. Nu vill Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare ta reda på hur snabbt våren utvecklas över landet. Därför vill de att allmänheten hjälper till att gå ut under Valborgshelgen (30 april–1 maj) och kolla upp vårtecken och sedan rapportera in dessa till Vårkollen.

I år har våren startat tidigt. Hasseln har börjat blomma mer än en månad före vad som var normalt för 100 år sedan och just nu tätnar det bland tussilago och blåsippor i södra Sverige. En tidig vår betyder i regel också en lång, utdragen vår. Många vårtecken finns kvar att längta till innan lövsprickningen och därmed våren är fullbordad.

För 100 år sedan brukade vitsipporna börja blomma i Uppsala vid Valborg. Med hjälp av Vårkollen vill SBF och forskarna mäta hur vårens ankomst förändrats. Förutom blommande vitsippor vill de få in rapporter om björkarnas lövsprickning och blomning för hägg, sälg, och tussilago från hela landet.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och uppmuntra de som rapporterar in sina vårtecken att de också bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Stefan Grundström, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Klimatförändringen har tydligt påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Genom att dokumentera när vårtecknen kommer år från år kan forskning och miljöövervakning se hur olika arter och olika delar av landet påverkas.

– Eftersom samma sak gjordes i landet för 100 år sedan kan vi jämföra de uppgifter vi får in via Vårkollen med hur det såg ut då, säger Kjell Bolmgren från SLU som är samordnare för Svenska fenologinätverket.

Vårkollen kommer att ta emot vårtecken-observationer på www.vårkollen.se.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.