Bild
Nästa artikel
Håll reda på dina lösa föremål i husbilen

Håll reda på dina lösa föremål i husbilen

NYHETER

Många är inte helt klara över vilka krafter som släpps loss när lösa föremål börjar flyga omkring vid en plötslig inbromsning. I 50 km/h ökar vikten på ett föremål med 40 gånger om det slungas iväg!

Däcktillverkaren Continental har sammanställt en lista med goda råd till alla barnfamiljer som ska ge sig ut på vägarna i sommar men den har lika stor betydelse för alla med husbil. De föremål som inte plockas undan innan resan kan bli till livsfarliga projektiler om man råkar ut för en krock eller en kraftig inbromsning. Är föremålen dessutom kantiga eller vassa är de farligare än de flesta föreställer sig.

– Man brukar säga att ett föremåls vikt ökar med cirka 40 gånger när det kolliderar med något om bilen körs i 50 km/h, skriver Continental och fortsätter, Vid 100 km/h multipliceras vikten med fyra. Det betyder att en surfplatta som väger 500 gram väger 20 kilo vid krock i 50 km/h och 80 kilo i 100 km/h. En vattenflaska på 1 liter väger ca 1 kilo, den skulle alltså enligt samma beräkning väga 40 kilo vid krock i 50 km/h – och 160 kilo i 100 km/h. Att undvika lösa föremål i bilen kan alltså vara avgörande.

Rådet till föräldrar vars barn använder surfplattor är att spänna fast surfplattorna i stolsryggen. 

– Som individ har man ett stort ansvar i trafiken, särskilt med barn i bilen, säger Alexandra Giers på Continental Däck i Sverige.

Under bilresan bör föräldrar undvika att ge små barn i baksätet ätbara saker, eftersom det är svårt att övervaka när de äter och finns risk att de sätter i halsen. Ät i stället maten på rastplatser; ta regelbundna pauser och bensträckare är nödvändigt för alla bilresenärer.


Innan avresa är det dessutom en god idé att kolla lufttryck och skicket på däcken. Att strålkastarna lyser som de ska är också viktigt att kontrollera, liksom att fylla på spolarvätska och eventuellt olja. 

Slutligen ska man såklart aldrig lämna kvar ett barn eller ett djur i en varm bil, inte ens under korta perioder, eftersom temperaturen kan stiga till dödliga nivåer. 

Tidigare i sommar tipsade bildelskedjan Mekster om vad man bör tänka på under bilsemestern. Det kan du läsa om här.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.