Nästa artikel
Handelskammaren föreslår fyra vägsatsningar
NYHETER

Handelskammaren föreslår fyra vägsatsningar

Publicerad 3 september 2020
Sydsvenska Handelskammaren menar i en skrivelse till regeringen att de bör sätta igång de vägförbättringar som redan är färdigplanerade. Ordervärdet för dessa är 1,5 miljarder.

I en skrivelse till Infrastrukturminister Tomas Eneroth och Trafikutskottet föreslår Sydsvenska Handelskammaren fyra sydsvenska projekt för närmare 1,5 miljarder som kan startas redan i höst när vi efter Covid-19 behöver starta om samhället med hjälp av offentliga stimulanser.

Det rör sig om projekt som är färdigutredda och bara kräver ett sista godkännande innan byggnationen kan påbörjas.

-Vi har valt spadklara projekt med god lönsamhet som ger tillväxt på ett antal strategiska platser. Vi har flera regioner med stor export och behov av en större arbetsmarknad. Det är där vi behöver lägga in stöten nu, säger Anders Borgehed, Regionchef Policy sydost.

De projekt som föreslås är

  • Väg 27 Backaryd – Hallabro, mötesfri väg
  • E22 Lösen – Jämjö, motortrafikled
  • Väg 19 Bjärlöv – Broby, mötesfri väg
  • Väg 25, utbyggnad av österleden i Växjö (på länsstyrelsens i Kronoberg bord)

Handelskammaren föreslår också att regeringen initierar ett särskilt uppdrag att identifiera spadklara projekt och att se över planeringsprocesser. 

I samband med att riksdagen öppnar 8 september hoppas Handelskammaren att detta är en av de första frågorna som tas upp.

Projekten och investeringarnas betydelse presenteras i rapporten ”Förslag på spadklara investeringar i infrastruktur” framtagen av Sara Åhlén Björk, fil. dr. i nationalekonomi och chefekonom på Handelskammaren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.