Nästa artikel
Här är årets trafikstörande vägarbeten
NYHETER

Här är årets trafikstörande vägarbeten

Publicerad 27 maj 2021 (uppdaterad 27 maj 2021)
Nu när sommaren är här börjar årets vägarbeten på vältrafikerade vägar runt om i landet. Nu har Trafikverket publicerat vilka större vägar det handlar om och som du ska undvika om du vill slippa köer.

Sommaren är inte bara högsäsong för att köra med fritidsfordon, det är också den tid då vägarna runt om i landet rustas upp. Många av arbetena ska utföras under juni, juli och augusti och större vägar prioriteras högre än mindre. Åtgärderna syftar enligt Trafikverket till att få bort flaskhalsar, öka trafiksäkerheten, minska risken för akuta fel och förbättra för kollektivtrafiken. Men medan byggena pågår blir det ofta problem med framkomligheten och köerna kan bli långa. Ofta finns det alternativa rutter och håller du koll på vilka vägar du ska köra istället spar du kanske både humör och tid.

Trafikverket bygger exempelvis nytt, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar.

I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar och vägarbetena är många men en av de större insatserna blir längs E4 i Norrbotten och Västerbotten där vägen ska byggas om till mötesfri väg. Det blir även beläggningsarbeten längs E4 söderut i Gävleborg och Västernorrland. Även riksväg 56 ska bli mötesfri mellan Kvicksund och Västjädra och längs E18 sker flera vägarbeten strax norr om Stockholm.

En efterlängtad nyhet för många bilister är att E4 förbi Ljungby byggs om till motorväg. Samtidigt får E4 förbi Jönköping ett extra körfält.

Trafikverkets hemsida finns hela tiden uppdaterad information om situationen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.