Bild
Nästa artikel
Här är de bästa och sämsta vägarna i Sverige

Här är de bästa och sämsta vägarna i Sverige

NYHETER

Motormännens vägombud har nu rapporterat in årets mätningar av vägkvaliteten i Sverige. Skillnaden mellan norr och söder är fortfarande stor och vägarna i Norrbotten är i sämst skick i hela landet.

Vägytans kvalitet har ett direkt samband med olycksfrekvensen, men förstås också med komfort, buller och fordonsslitage. Motormännens vägombud har kört 8 650 mil på svenska vägar med mätinstrument som känner av vibrationer och gropar i vägarna. Den sammanställda datan visar att skillnaden på vägkvalitet i norra och södra delarna av landet är stor. Av de 20 sämsta länsvägarna ligger 19 norr om Dalälven. Och både det sämsta europavägsavsnittet, på E45, och den sämsta riksvägen, väg 97, går i Norrbotten.

– En bra vägstandard är en förutsättning för tillgänglighet i områden där bilen ofta är det enda alternativet. Nedprioriteringar och otillräckliga resurser till vägarna ökar bara på det avståndshandikapp som redan finns i gles- och landsbygden. Dåliga vägar ökar klyftan mellan stad och landsbygd - därför är vi mycket kritiska till att regeringen inte ens satsar medel på vägunderhåll så att det täcker inflationen, samtidigt som skatterna på bilismen höjs, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

Överlag är däremot det svenska vägnätet i ganska bra skick enligt rapporten. Är du nyfiken på hur vägnätets kvalitet ser ut i någon särskild del av landet så Motormännen publicerat en interaktiv karta.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.