Nästa artikel
Här kan du vinterbada: ”Bli pigg och avslappnad”
Nyheter

Här kan du vinterbada: ”Bli pigg och avslappnad”

Publicerad 1 december 2023 (uppdaterad 1 december 2023)
Senaste åren har vinterbad blivit otroligt populärt. Här är campingar och ställplatser som hakat på trenden. Experter svarar på vilka hälsofördelar som finns.

Under sommaren är det många som låter bli att bada om vattnet är kallare än 18 grader. Vad är det då som lockar så väldigt med vinterbad? "Det gör mig avslappnad och ger en gemenskap med mina kollegor" berättar en hängiven vinterbadare.

Personer som har taget steget in i ”vinterbadcommunityn” vittnar om en social gemenskap med andra vinterbadare som närmast kan liknas med gemenskapen en husbilist känner med en annan husbilist. Så en campare som dessutom vinterbadar måste slå två flugor i en smäll tänker vi och tipsar därför om flera campingar och en ställplats som erbjuder vinterbad.


Finns det hälsofördelar med att vinterbada?

Forskningen som gjorts kring vinterbad är spretig och kan ge en missvisande bild. Men en del effekter som har setts hos vinterbadare är ökad blodcirkulation i och med den stressreaktion det innebär för kroppen att sänkas ner i kallt vatten. Fler effekter är ökat dopamin, ökat antal endorfiner samt minskad trötthet, nedstämdhet och utmattning.

Margareta Danelius som är chefsläkare på Capio säger så här om fördelarna kring vinterbad:

”De studier som är gjorda om vinterbadande är små. Deltagarna har inte valts ut slumpvis utan man har jämfört hälsa hos personer som vinterbadar med sådana som inte gör det. Vinterbadare rapporterar ett ökat välbefinnande, minskad stress och god effekt på smärta i muskler och leder jämfört med människor av samma ålder och kön som inte vinterbadade under samma period. En teori bakom detta är att stressreaktionen som aktiveras är gynnsamma mot inflammation och andra typer av stress.”


Då ska du inte vinterbada

Personer med högt blodtryck eller som har en hjärtsjukdom bör konsultera en läkare innan det kan vara aktuellt med bad på vintern. Har du alkohol i kroppen bör du avstå helt från att vinterbada. Undvik också att bada ensam, drabbas du av hyperventilering och andra okontrollerade effekter finns risken att du inte tar dig upp ur vattnet på egen hand.


Att tänka på efteråt

Ta gärna på en mössa direkt efteråt (om du inte har en på dig medan du badar) och ha kläder nära som är lätta att ta på. Att ta med en termos med varmt vatten för att dricka efteråt är också bra. Finns en bastu nära till hands är det perfekt, det gäller att få upp värmen så snart som möjligt.

Jessica Norrbom som forskar inom arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet bekräftar att forskningen om vinterbadets fördelar på hälsan spretar. Samtidigt säger hon:

”Många som badar kallt vittnar om att de känner sig levande, glada och pigga. En del använder det som en övning i att kontrollera sin andning och vara närvarande i nuet. Det kan vara nog så viktiga anledningar att vinterbada.”
 

Campingar & ställplats med vinterbad

Har du blivit nyfiken på att testa vinterbad så kan du åka till någon av dessa campingar eller ställplats för att prova på.

Lagunen camping

Camping på västkusten i norra Bohuslän. Finns fyra olika husbilsparker på denna camping med olika lägen. Vinterbad i havet från bryggor med stege.

Adress: Skärsbygsvägen 40, 452 97 Strömstad

Webb: www.lagunen.se

Hafsten Resort & Camping

I södra Bohuslän ligger denna anläggning vid Uddevalla. Vinterbad i havet.

Adress: Hafsten 120, 451 96 Uddevalla

Webb: www.hafsten.se/vinterbad

Isaberg Mountain Resort

I västra Småland ligger denna anläggning som har både skidbacke och camping. I sjön finns en bastuflotte med stege för att kunna ta sig ett vinterdopp.

Adress: Nissastigen, 330 27 Hestra

Webb: www.isaberg.com

Högbo Bruk

Nära Sandviken i Gästrikland ligger Högbo Bruk där det finns en ställplats. Alldeles i närheten finns en bastu och en sjö där det går att vinterbada. Badet sker från en brygga med badstege.

Adress: Hans Hiertas Väg 17, 811 92 Sandviken

Webb: www.hogbobruk.se

Daftö Resort

Anläggning nära Strömstad i Bohuslän där det finns en vedeldad bastu på bryggan. Perfekt att värma sig i efter vinterbad i havet.

Adress: Daftö Resort, 452 97 Strömstad

Webb: www.dafto.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.