Hemavan är nog mer känd som skidort än en plats för bilreparationer. I framtiden kanske begreppet serviceturism blir extra gångbart här.

Nästa artikel
Hemavan får ny verkstad för husbilar
NYHETER

Hemavan får ny verkstad för husbilar

Publicerad 27 mars 2017 (uppdaterad 27 mars 2017)

Hemavan är nog mer känd som skidort än en plats för bilreparationer. I framtiden kanske begreppet serviceturism blir extra gångbart här.

Den nya verkstaden vänder sig inte enbart till svenskar, en stor målgrupp är norrmän som tjänar mycket på att serva bilen i Sverige, något som kallas serviceturism. Att de även servar husbilar får ses som ett plus.

Det är nättidningen Affärsliv24 som berättar om den här satsningen på en bilverkstad i Hemavan och Tärnaby­området. Orsaken är en ökande serviceturism från Norge då det lokalt inte finns kundunderlag nog för en satsning i den här storleksordningen. Konceptet finns redan på flera gränsorter i Värmland och i exempelvis Charlottenberg finns fem verkstäder som har norska bilägare som främsta målgrupp.

Verkstaden huserar i en nästan 1 200 kvadratmeter stor lokal med kundmottagning, tillbehörsbutik, spolhall och kafé som kostat runt tjugo miljoner att få klar.

– I verkstaden har vi fyra lyftar och sex arbetsplatser. Nu har vi tre heltidsanställda mekaniker och två på timtid. Målet är att ha fem mekaniker på heltid och att även ha öppet på kvällar och helger. Förutom bilar tar verkstaden även emot husbilar och snöskotrar, säger en av ägarna.

Skälet för många norska bilägare att serviceturista för att serva och laga bilen är en prisfråga, det kan skilja 50 procent eller mer på reparationer och det är bara tio mil till norska Mo i Rana med 19 000 invånare.

– Vi har gjort en rejäl marknadsundersökning som visar att det finns underlag och att vi är rätt ute med vår satsning, säger en av ägarna till Affärsliv24.

Även om den här verksamheten är ny för dem är de inte obekanta med affärsverksamhet, de har drivit ett hotell i Lycksele i fem års tid.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.