Bild
Nästa artikel
H&H kollar in begagnat del 1

H&H kollar in begagnat del 1

Begagnad husvagn

Många håller hårdare i plånboken i avvaktan på den ekonomiska utvecklingen i Europa. På hemmaplan blir därför begagnatlagret mer intressant. H&H gav sig ut i mellandagarna för att leta begagnatfynd. Vårt råd till dig som ska göra detsamma: jämför utbudet på flera ställen innan det är dags att börja förhandla. Och kom ihåg att pruta. Det är köparens marknad just nu. Först ut är Lars Kock, husvagnsägare, som letar efter en mindre vagn för upptäcktsresor.

 

För begagnatuppdraget letar jag efter en vagn som ska vara lämplig för lite äventyrliga resor i och utom Sverige. Detta oavsett bilstorlek. 
Mina kriterier är att två vuxna ska bo och resa bekvämt. Det vore också bra om vagnen kunde rymma ytterligare två personer på kortare besök. Jag föredar en vagn med långbäddar och kan tänka mig ett pris runt 110-140 000 kronor. 
 
Vid ett besök på Henrikssons Husvagnar i Enköping finner jag en liten vagn som hyfsat motsvarar de uppställda önskemålen. Det är en Adria Altea 462 PS från 2008. Just årsmodell 2008 ändrades chassiet till Al-Ko. Dessutom fick den en exteriör och interiör uppdatering. Exteriört innebar det att man helt gick över till tak av glasfiber. Glasfibern, som är både slagfast och reptålig, ska bättre stå emot grenar som skrapar mot taket och kan orsaka kostsamma skador. Det har också en angenämt dämpande effekt på regnets smattrande. 
 
Jag kliver in i vagnen genom dörren som är placerad bak och möts av en enkel och ljus inredning som får hjälp av en rejäl Heki taklucka. Alldeles till vänster om dörren finns det öppna små förvaringsutrymmen. Bredvid sitter Truma-pannan, en förvaringslåda och en rejäl tv-hylla. Rakt fram finns en sittgrupp för fyra som kan förvandlas om till en bädd med måtten 1,35x1,92 meter. Till höger om entrédörren finns köket. Det känns rymligt och har en tvålågig spis, diskho kombinerad med ytterligare en låga/brännare och rejält kylskåp på 77 liter. I vagnens vänstra, främre del är dubbelbädden av fransk modell placerad. 
Sängen mäter 1,42x2,02 meter. Den går att lyfta och under finns ett rejält stuvutrymme. Till höger om bädden är handfatet placerat, liksom skåp, hyllor och stor spegel. Själva toaletten gränsar mot bäddens högra främre parti. Utrymmet har en Thetford-kassetttoa och dusch med draperi. Det är lite trångt.  
Just denna vagn saknar förtält men har en markis som medföljer vid ett eventuellt köp. Det är ju en smaksak om man ska ha tält eller markis. Ska man som jag (skissat på i tankarna) flytta på sig ofta, är behovet av tält kanske inte så stort. 
 
En annan fördel med att slippa tält och tunga tältstänger, är ju vikten. Den begagnade Aria Altean har en högst begränsad lastvikt om 100 kg. Just lastvikten är väl det jag känner kan vara lite i lägsta laget. &
 
Information om Adria Altea 462 PS -08:
Nypris 2012 (cirka): 168 900 kr + Heki-paket, alu-fälgar och platt-tvupphängning: 8 000 kr
Vår vagn: 118 000 kr
Totallängd: 646 cm
Utvändig bredd: 229 cm
A-mått: 925 cm
Totalvikt: 1 100 kg (1 300 kg)
Tjänstevikt: 1 000 kg
Max last: 100 kg
Antal axlar: 1
Chassi: Al-Ko
Bäddmått fram: 145x202 cm
Bäddmått bak: 135x192 cm
 
Lars Kock (text)
Anders Vänerman (foto)
Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.