Nästa artikel
Hög försäljning av begagnade bilar
NYHETER

Hög försäljning av begagnade bilar

Publicerad 20 maj 2020 (uppdaterad 20 maj 2020)
Bilhandelns försäljning av begagnade bilar fortsätter att öka visar ny statistik från analysföretaget Vroom. Vecka 20 hade högre försäljning än motsvarande vecka 2019 men även den enskilt bästa veckan på begagnatmarknaden under 2020.
Nyförsäljningar av både personbilar och husbilar har minskat under 2020 och anledningen brukar tillskrivas det nya skattesystemet bonus-malus. Samtidigt har coronasituationen kommit in som en joker i leken och analys- och statistikföretaget Vroom följer därför situationen med större intresse just i år. Förra publiceringen av statistik för bilar i åldersspannet 7-60 månader både från bilhandel till slutkund och på transaktioner inom bilhandeln sträckte sig fram till och med 11 maj. Idag publiceras siffror som sträcker sig till den 18 maj.

Vecka 20 såldes 5 550 begagnade bilar med bilålder upp till fem år.

– Detta är den största volymen en enskild vecka under hela 2020, marknaden är nu tillbaka på samma nivå som innan coronautbrottet, säger Bertil Abrahamsson, vd på Vroom.

Att mäta bilhandelns försäljning av begagnade bilar ger en viktig indikation på hur efterfrågan på bilmarknaden ser ut i allmänhet. Anledningen till att mäta just begagnatmarknaden är tiden mellan order och leverans är relativt kort till skillnad från nybilsmarknaden där bilar ofta beställs från fabrik med långa ledtider till följd.

Sedan förra uppdateringen över bilar som säljs till slutkund kan man nu se att antalet ägarbyten fortsatte öka även under vecka 20 och att marknaden nu är tillbaka på samma nivå som innan coronautbrottet. Faktum är att vecka 20 både var större än motsvarande vecka 2019 men även den enskilt bästa veckan på begagnatmarknaden hittills under 2020. Tittar man på rullande tre veckor så är marknaden upp tre procent jämfört med samma period 2019. På rullande sex veckor är marknaden ner fyra procent. Under fyra veckor i rad har nu bilhandelns begagnatförsäljning varje enskild vecka varit större än under motsvarande period 2019. Siffrorna indikerar även en liknande situation för husbilar.

För att få en bättre och mer detaljerad bild av marknadens utveckling tittar Vroom också på antalet transaktioner per dag. Här kan man till exempel tydligt se att fredagar är den dag i veckan då det normalt sker flest leveranser/ägarbyten och att helgerna ligger på en väldigt låg nivå.

Här blir det väldigt tydligt att takten per dag minskade kraftigt mellan vecka 9 och 13 för att därefter öka igen upp till den nivå vi är på idag. Måndag vecka 21 (viken är den sista dagen det i dagsläget finns data för) såldes det över 800 bilar vilket gör 18 maj till den bästa måndagen hittills i år. Detta är en indikation på att marknaden fortsätter ligga på en hög nivå även denna vecka.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.