Nästa artikel
Höga Kusten mer och mer populär
NYHETER

Höga Kusten mer och mer populär

Publicerad 7 oktober 2019 (uppdaterad 7 oktober 2019)
När Tillväxtverket publicerar den officiella inkvarteringsstatistiken gläder sig besöksnäringen i Höga Kusten åt ännu ett rekord. Destinationen noterar totalt 347,887 gästnätter vilket är nytt all time high och betydligt mer än turismen i stort. Sommar-turismen ökar därmed för 9:e året i rad!

Även om signalerna från företagen runtom i destinationen har varit positiva redan från sommarens begynnelse, så var ändå fjolårets toppnotering tack vare O-Ringen 2018 en rejäl utmaning att ens tangera. Därför är både glädjen och stoltheten extra stor när nu ett nytt rekord redovisas. 

– Vi har haft på känn att det har varit en bra säsong runtom i hela destinationen och därför är det extra roligt att nu också få det bekräftat. Att vi ökar med 18 procent när övriga Sverige endast ökar med 5 procent visar på den starka attraktionskraft som Höga Kusten har, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling i ett pressmeddelande.

En analys av den preliminära inkvarteringsstatistiken visar att gästnätterna på destinationens boendeanläggningar ökade med hela 25,5 procent redan i juni månad. 

– För företagens lönsamhet är det viktigt att besökarna hittar till oss redan tidigt på säsongen. Ett ökat utbud tillsammans med en större medial genomslagskraft har ökat nyfikenheten på Höga Kusten och det är glädjande att vi ser resultat från det strategiska destinationsutvecklingsarbete som pågår både hos näringen och det offentliga, fortsätter Mia Karlsson, Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla nya säsonger, såsom höst, möten och vinter!

Totalt besöker nu fler turister Höga Kusten bara under sommarmånaderna juni, juli och augusti än under hela året 2010, då antalet gästnätter motsvarade 337 760. Glädjande är också att Höga Kusten fortsätter vara ett populärt resmål för utländska besökare där gästnätterna i år har ökat med 14,7 procent, tredubbelt jämfört med fjolårets ökning.

Höga Kustens gemensamma turistservice har under den gångna säsongen mött fler besökare både fysiskt och digitalt. Antalet platser i Höga Kusten som erbjuder turistisk information har ökat och numera finns det 45 InfoPoints i destinationen som kan serva besökaren direkt på plats och dessutom har Höga Kusten Turistservice i sommar även lanserat den personliga semesterplaneraren som hjälper besökaren inför sitt besök i Höga Kusten. 

– Den personliga semesterplaneraren är precis som namnet säger personlig. Där vi på Höga Kusten Turistservice tar fram skräddarsydda reseguider utifrån våra besökares önskemål. Vi är idag en av få destinationer i Sverige som erbjuder denna tjänst och i och med att intresset bland våra besökare är stort fortsätter vi att utveckla konceptet inför nästa säsong, berättar Maria Lundkvist, Verksamhetsledare på Höga Kusten Turistservice.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.