Nästa artikel
Höga Kusten ska få ny camping
NYHETER

Höga Kusten ska få ny camping

Publicerad 25 april 2018
Härnösands kommun vill göra Smitingen till Höga Kustens nästa friluftsdestination. Nu söker de intressenter som vill driva camping vid Smitingens havsbad och naturreservat.

Smitingen är en av Norrlands absolut finaste stränder. Här bor campinggästerna nästan direkt på stranden omgivna av dramatisk natur med grottor, berg, sjöar och fina stigar. Det är ett populärt besöksmål för flera tusen besökare under sommarhalvåret, men även vintertid för surfare.

– Det här är en möjlighet att arrendera och utveckla ett av de bästa campingområdena i Norrland, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

Inom cirka en timmes resväg är det möjligt att nå hela Höga Kusten och Sundsvall med ett stort utbud av dagsutflykter och shopping. Höga Kusten är en av Sveriges hetaste destinationer med fina vandringsleder och besöksmål som Högakustenbron, Skuleberget, Ulvön, Hemsö fästning, Hernö gin och High Coast Whiskey.

– Turism kopplad till natur och friluftsliv växer. Den kombination Smitingen kan erbjuda är oslagbar. Här får du tillgång till sol och bad i ett fantastiskt naturområde i Höga Kusten och med Sundsvall i direkt närhet, säger Uno Jonsson.

Arrendeområdet som är detaljplanelagt för camping omfattar en yta på cirka 55 000 m². Den som vill driva camping på Smitingen har också möjlighet att använda den yta där det idag finns en serveringsbyggnad. Här finns chansen att direkt på sandstranden bygga ett nytt hus för servering, försäljning och service, eller om man vill, använda befintlig byggnad.

– Vi vill undersöka intresset på marknaden, säger Uno. I september ska intresseanmälningarna vara inne. Innan vi har en uppfattning om intresset är det för tidigt att säga om och i så fall när projektet kan starta och bli verklighet. 

– Hela Höga Kusten är i stort behov av fler anläggningar av den här typen. Vi är jätteglada och positiva till satsningen, säger Peter Holmqvist, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling.

– Vi som bor här älskar Smitingen och omgivningarna runt omkring. En camping här ute skulle göra att fler får ta del av det här fantastiska området. Vi har haft en dialog med kommunen kring den här satsningen och följer projektet med spänning och förväntan, säger Leena Zarowiecki som är ordförande i Smitingens samfällighet.

En attraktiv camping kan ge många positiva kringeffekter för Härnösand och Höga Kusten. Fler besökare i området skapar sysselsättning i flera branscher och ökad omsättning för flera företag. Det i sin tur ger positiva effekter på skatteunderlaget.

– En camping på Smitingen bör ha en stor positiv effekt för flera företag i Höga Kustenområdet, exempelvis inom livsmedel, restaurang, handel och turism, säger Uno Jonsson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.