Nästa artikel
Högsäsong för stenskott
Nyheter

Högsäsong för stenskott

Publicerad 15 mars 2013 (uppdaterad 15 mars 2013)
När snön försvinner och vinterdäcken fortfarande sitter på ökar risken för stenskott. Håll avståndet till bilen framför.

Mars månad är stenskottens månad. I alla fall om man ska se till statistik som försäkringsbolaget If tagit fram. När snön försvinner, men gruset ligger kvar, är det många bilägare som råkar ut för stenskott. Orsaken är ofta att framförvarande bil, med vinterdäck och djupa mönster, skjuter iväg små stenar. Mars är den månad på året då If får in flest ärenden med spräckta bilglas. Jämfört med övriga månader är ökningen runt 55 procent.

- Det är grus och stenar som ligger kvar efter vinterns halkbekämpning. När stenarna flyger iväg blir det som en projektil mot bilrutan. säger Dan Falconer, motorexpert hos If.

Problemen förvärras av moderna bilars design, där bakhjulen sitter långt bak och stänkskydd saknas.

- Bilarna är idag designade utifrån andra mått än att skydda glas och lampor. Det enda sättet att undvika stenskott är att hålla ordentligt avstånd till framförvarande bil. Råkar man ut för stenskott och det blir en spricka är det bäst att laga direkt, annars kan den växa och bli dyrare, säger Dan Falconer.

Stenskott beräknas kosta bilägarna i Sverige över 100 miljoner kronor varje år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.