Nästa artikel
Högst risk för viltolyckor nu
NYHETER

Högst risk för viltolyckor nu

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 17 september 2020)
Var åttonde minut sker en viltolycka och trenden är stigande. Dessutom är perioden oktober till januari värst så ta det försiktigt! En bilist fick en obehaglig påminnelse när han körde på 17 vildsvin och en annan fick 10 000 i böter.

Att viltolyckor är ett stort problem är knappast någon överraskning för bilister, särskilt i gryning och skymning. Men risken varierar med årstid och plats och på Nationella Viltolycksrådets hemsida kan du se vilka vägar i ditt område där du ska vara extra uppmärksam.

De överlägset flesta viltolyckorna sker med rådjur. Därefter följer vildsvin, älg och dovhjort. Vanligtvis står dessa fyra viltslag för mer än 98 procent av alla olyckor enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet. 

Vägar som saknar viltstängsel har högre risk och detsamma gäller vägar med näraliggande tät vegetation. Det är lätt att förledas att tro att tiden räcker till för att hinna reagera men det är sällan fallet. De flesta av oss håller uppmärksamheten på vägen men för att ha en realistisk möjlighet att reagera och undvika en kollission gäller att hålla lika stor koll på sidan av vägen. En märklig händelse som inträffade för ungefär en vecka sedan var när en bilist körde på 17 vildsvin, mer eller mindre samtidigt.

Det är därför viktigt att ta varningsmärken för vilt på allvar men även där sådana inte finns måste man vara extra uppmärksam den här årstiden.

Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett på den sida av vägen där djuret försvann och reglerna är samma även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.

Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart, klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Förutom att lämna uppgifter om vem du är och vilket fordon du kör behövs positionen på olycksplatsen, gärna med GPS-koordinater. Det är bra om du kan ange vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvann. Följ eller spåra inte ett skadat djur själv, polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens att spåra påkörda djur.

Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i Nationella Viltolycksrådets app som finns för nedladdning till Iphone och Android.

Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Den delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.

Här kan du ladda ner markeringsremsa på Nationella viltolycksrådets webbplats

Att inte följa reglerna kan bli dyrt. En man dömdes av Norrtälje tingsrätt till 10 000 kronor i böter,  40 dagsböter à 250 kronor, för förseelse mot jaktlagen. Han anmälde inte olyckan förrän fem dagar efter olyckan som skedde på väg 76 i Skebobruk i norra Uppland. Enligt Norrtälje Tidning körde bilföraren på ett rådjur eller vildsvin och stannade så snart det var möjligt.

Det enda som föraren såg av kollissionen var en brun hårtuss som fastnat på bilen men han märkte inte ut olycksplatsen. När han efter flera försök inte fått kontakt med polisen på 11414 gav han upp och kontaktade polisen först fem dagar senare. Detta ledde till åtal för förseelse mot jaktlagen. Tingsrätten ifrågasätter inte att det kan ha varit svårt att komma fram till polisen, men menar i domen att ”det har ålegat honom att göra fler försök på det numret eller ringa 112 för att han ska anses ha gjort vad som på honom ankommit i den uppkomna situationen”.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.