Nästa artikel
Hold your horses
Nyheter

Hold your horses

Publicerad 28 oktober 2011 (uppdaterad 28 oktober 2011)
Vi har följt Peter Gustafson, känd från bland annat Bonde söker fru, under tiden hans specialbeställda hästhusbil har tillverkats. Han har nu fått hem sitt unika bygge från Holland. Bilen har funnits i Sverige sedan slutet av juni, Husbil&Husvagn besöker Peter i början av augusti.

 

Det är en stor husbil vi står inför när vi får tillfälle att inspektera Peter Gustafsons specialbygge för hästar och människor. Chassiet är specialbeställt hos Scania och har maxat gränserna för vad som får köras i Europa. 
– Hästhusbilen är totalt 14 meter lång och har 27 ton som totalvikt, säger Peter och kliver in i bilen. 
 
 
Inne i bilen visar han upp alla finesser och utrymmen med nöjd min. De slideouts som fungerar genom hydraulik gör att bilen i parkerat läge får ett riktigt vardagsrum med lounge som har sittplats för 12-14 personer. I loungen finns det ordentligt med förvaringsutrymme och mycket teknik, vilket gör att gänget som följer med Peter när han är ute på äventyr inte behöver bli uttråkade.  I loungen finns det LED-tv, BOSE surround system, Playstation 3 och X-box.
Köket är välutrustat och på en begränsad yta är bilen försedd med det mesta man kan behöva för bekväm matlagning. Köket är utrustat med kaffemaskin, Miele kombinationsugn, Miele diskmaskin, Bosch induktionshäll och kyl/frys, diskbänk i corian och köksfläkt.
 
Peter nöjd med köket och tycker att det är väldigt bekvämt med de lösningar som Roelofsen har föreslagit för honom. Han upplever att det är ett smidigt kök med mycket svängrum som gör att man inte måste trängas och man kan enkelt och snabbt göra bra mat med maskinerna som finns tillgängliga. Några trappsteg upp från köket ligger umgängesdelen. 
I mitten av bilen finns en badrumsavdelning i  italiensk mosaik. Den är uppdelad med vacuumtoalett och dusch i ett enskilt rum och Alape handfat och spegel utanför. Peter har valt Hansgrohe kranar till både duschen och handfatet. Övriga tillbehör som handduks- och tvålhållare kommer från Tiger.
– Jag tycker att det är smidigt så som bilens badrumsdel är utformad. Vacuumtoaletten gör att nästan inget vatten förbrukas och det stora duschutrymmet gör att vi kan duscha utan att behöva tänka på alla rörelser vi gör. Att handfat och spegel ligger utanför är väldigt bra eftersom att man inte behöver vänta på alla som vill stå och fixa sig i en halvtimme på morgonen och toaletten är tillgänglig när man behöver, berättar Peter. 
 
Det viktigaste och huvudsyftet med bilen är att Peter ska ha hästar med. En speciell del för hästarna ligger längst bak med plats för fem hästar. Peter har i samarbete med tillverkaren Roelofsen utformat ”stallet” så att hästarna ska ha det så bra som möjligt. 
I hästdelen ligger ett speciellt gummigolv, som är ljud- och rörelseabsorberande. Ett separat fläktsystem gör att luften alltid är perfekt, sommar som vinter. Kameror övervakar alla hästarna och en digital termometer som också är kopplad till bilens dator loggar exakt temperatur under resan. De vikbara mellanväggarna är madrasserade med helgjutet gummi.
Rampen är så väl avvägd att den i princip inte kräver någon kraft vid öppning och stängning, vilket underlättar för Peter när hästarna ska lastas på och av.
Ihop med hästdelen finns det två sängplatser i ett hydrauliskt uppskjut. Där finns två tv-apparater med DVD och ett skynke gör det möjligt att avskilja sovplatserna från varandra. I uppskjutet finns det även luftkonditionering och nödutgång upp mot taket. 
 
På taket har det byggts en solterass där 12-15 personer kan vistas. 
– Den delen har varit mycket uppmärksammad under utställningar och många har tyckt att det har varit underbart att sitta där i vackert väder, säger Peter.
Uppvärmningen av bilen är inget problem då Peter har låtit installera en Kabola panna som gör att det ständigt kommer att vara en behaglig temperatur i bilen. Kabolan förekommer ofta i båtsammanhang. Alla vattenledningar är isolerade och kommer därför inte att frysa. Detta  är viktigt för Peter som satsar på att kunna leva oberoende. Att bilen har en vattentank på hela 800 liter bidrar till att öka oberoendet.
 
Om det skulle bli problem med elförbrukningen kopplas automatiskt elverket på 8 kilowatt in. Det går alltså att använda el även när det inte finns någon elanslutning. 
Allt i bilen styrs med touchskärmar och Peter tycker det är en smidig lösning som gör styrningen enkel. 
Totalt är det sex stycken skärmar runt om i bilen från vilka olika delar styrs och en huvudskärm, som även är kopplad till Roelfsen nere i Holland så att de ska kunna se om det är något som behöver repareras i bilen. Det som finns att styra manuellt är det mest nödvändiga, el och vatten. 
– Det andra kan vi vänta med att fixa, men el och vatten är något vi alltid måste ha tillgång till, säger Peter.
 
Utvändigt finns det en del finesser som gör tillvaron extra mysig. I markisen har Peter låtit montera belysning, som gör att det blir ett dovt ljus som lyser upp på ett trevligt sätt. 
– Det är verkligen en detalj jag är nöjd med. I andra bilar sitter ofta belysningen så att man blir bländad längs bilen, men eftersom att den här är monterad i taket  blir det ett härligt ljus, som varken är för ljust eller mörkt, berättar Peter. 
 
Hittills har det gått bra med bilen och Peter har inte stött på något vidare problem – förutom att han själv inte får köra bilen eftersom att det krävs lastbilsbehörighet, men han satsar på att skaffa den inom kort. Tills dess är det pappa som kör. Det fungerar bra eftersom Peter ändå  kan behöva hjälp med hästarna då det innebär mycket jobb att ta med fem hästar när man ska ge sig iväg.  
Husbilen är unik i sitt slag och har under sommaren visats upp både i Sverige på Falsterbo Horse Show och nere i Tyskland, men Peter har även haft tid att komma iväg på tävlingar. När vi besöker Peter håller han på att förbereda för en tävling i Tierp dit tre hästar och fyra man ska med. 
– Visst kan man ha med fem hästar, men jag tycker att tre stycken är precis lagom. Fyra man är vi alltid när vi är ute på tävlingar. Det behövs för att det inte ska bli jobbigt med skötseln av hästarna och dessutom är det trevligt sällskap, säger Peter.
Nu kommer bilen att åka runt på en del mässor i Europa innan Peter kan börja använda den helt själv. Han ser fram emot att kunna använda den till fullo när de nu har lagt ner sin själ i att få fram den perfekta hästhusbilen. &

14 meter lång och totalvikt på 27 ton.

Mycket plats för matlagning och umgänge.

Två sängplatser är belägna i uppskjutet i hästdelen.

De fem hästarna får var sitt bås under färden.

Den rymliga duschen ger ordentligt med svängrum.

Föraren kan sitta med gott om plats.

I främre utrymmet kan tre personer sova som kungar.

Alla tävlingsredskap får åka med i två flyttbara skåp.

Hästarna kan komma in smidigt och lätt.

Peters hästhusbil är en i sitt slag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.