Husvagnsbranschens Riksförbunds ordförande Per Nilsson vill att fordonsskatten för husbilar ska bli mer rättvis.

Nästa artikel
HRF protesterar mot möjlig skattehöjning
Nyheter

HRF protesterar mot möjlig skattehöjning

Publicerad 4 april 2023 (uppdaterad 2024-01-30 08:48)

Husvagnsbranschens Riksförbunds ordförande Per Nilsson vill att fordonsskatten för husbilar ska bli mer rättvis.

Husvagnsbranschens riksförbund, HRF, fruktar att fordonsskatten för husbilar ska höjas ytterligare.

Först kom bonus-malussystemet 2018. Sedan infördes beskattning som beräknades efter testet WLTP, som visar hur mycket koldioxidutsläpp husbilen släpper ut, året efter.

Båda skatterna innebär att husbilar drabbas orimligt hårt, anser HRF. Därför skickade de i dagarna en hemställan till finansdepartmentet med krav på en rättvisare beskattning av husbilar.

Nu riskerar dessutom skatten att höjas ytterligare, enligt HRF, eftersom det finns planer att ändra sättet som husbilsskatten beräknas.

Fordonsskatt på 13000–16000 kr om året kan komma att hamna på 33000–44000 kronor.

I ett räkneexempel anger HRF att en fordonsskatt på 13000–16000 kr om året kan komma att hamna på 33000–44000 kronor om året. Skatten kan med andra ord komma att mer än fördubblas.

– Vi vill att departementet påbörjar arbetet med att ta fram en rättvis, förutsägbar och långsiktigt hållbar beskattningsmodell för husbilar, personbil klass II, säger Per Nilsson, ordförande för HRF i pressmeddelandet.

– Vi vill ha en beräkningsmodell för fordonsskatt som tar hänsyn till dess särart som fordon, att det är ett fordon i första hand avsett för boende och att det brukas på ett helt annat sätt än det stora flertalet lätta transportbilar. Skatteuttaget ska vara rättvist och eventuella förändringar förutsägbara.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.