Nästa artikel
Hur gäller rökförbudet på campingen?
NYHETER

Hur gäller rökförbudet på campingen?

Publicerad 24 juni 2019 (uppdaterad 24 juni 2019)
Den 1 juli träder den nya lagen om rökförbud på uteserveringar och andra offentliga platser i kraft. Vi ställde oss därför frågan om hur detta kan komma att påverka campingarna och vi fick svar från Folkhälsomyndigheten.
Till att börja med fick vi reaktioner som "det var en relevant fråga" som vi nog får återkomma om när vi kontaktade dem. Svaret kom efter ett par dagar från Folkhälsomyndighetens utredare Ulf Bergsten.

Vi var nämligen lite fundersamma på om en camping i lagens mening likställdes med exempelvis en perrong och hur en lekyta anses avgränsad. De här var svaren vi fick!

Blir det förbjudet att röka på campingplatser rent generellt på hela dess område?

SVAR: Den nya tobakslagen innebär inte att det införs rökförbud på campingplatser som sådana.  Det finns dock inget som hindrar att campingplatsägaren inför ett frivilligt rökförbud inom campingområdet. 

Blir det restriktioner på vissa platser inom campingen utöver uteserveringar?

SVAR: Genom lagen blir det mycket riktigt rökförbud på uteserveringar. Det innebär att det hädanefter blir förbjudet att röka i alla serveringsmiljöer som allmänheten har tillträde till.  

I lagen införs också ett rökförbud vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till. Om det finns en reception på campingen eller en lokal för exempelvis dans och uppträdanden eller en servering torde därför området utanför entrén till de lokalerna omfattas av rökförbudet för entréer.

Genom lagen införs också rökförbud på inhägnade platser utomhus som är huvudsakligen avsedda för idrottsutövning. De anläggningar regeringen närmast har haft i åtanke med den definitionen tycks vara vad som i vardagligt tal ofta benämns som arenor eller stadion – det vill säga utomhusanlägg­ningar huvudsakligen avsedda för olika idrotts- och nöjesarrangemang. 
Rent språkligt ryms dock antagligen även exempelvis inhägnade fotbollsplaner, tennisbanor och minigolfbanor inom definitionen.  Det är därför tänkbart att eventuella sådana anläggningar inom campingområdet ska omfattas av rökförbudet – förutsatt att de är inhägnade.  

Hur avgränsas en lekplats inom en camping?

SVAR: I lagen har införts ett rökförbud på lekplatser. Rökförbudet gäller oavsett om det är en kommun eller en privat aktör som äger eller på annan grund bestämmer över lekplatsen. Rökförbudet gäller bara om allmänheten har tillträde till lekplatsen.

Om lekplatsen är tydligt avgränsad gäller rökförbudet inom det avgränsade området. Om lekplatsen inte är tydligt avgränsad måste bedömningen av rökförbudets räckvidd göras i varje enskilt fall utifrån syftet med reglerna. Hänsyn måste tas både till att barnen ska kunna leka utan att riskera att exponeras för rök/utsläpp eller på annat sätt uppfatta att någon röker. 

Gäller förbudet även inom ett vattenland, poolområde och liknande?

SVAR: Ett vattenland, poolområde och liknande torde falla utanför vad som i dagligt tal menas med en lekplats. Ett sådant område omfattas då inte av något rökförbud i lagen.  Det finns dock inget som hindrar att campingplatsägaren inför ett frivilligt rökförbud på en sådan plats.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.