Bild
Nästa artikel
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9

Husbil & Husvagns Frankriketur del 9

Frankrike

På väg norr ut längs med A9 stannar vi ett dygn i Leucate Plage. Vid den långa fina stranden finns både en campingplats och en stor ställplats. Vi väljer den senare och njuter av att kunna stå nära Medelhavet för en billig penning.

 

Leucate Plage är en av fem ”byar” som tillsammans bildar kommunen Leucate. Själva området är väl inte det roligaste jag sett längs med franska Rivieran, men ställplatsens läge är en dröm. Direkt vid den vita sandstranden ligger den stora grusade parkeringsytan. För att köra in genom bommarna betalar man i en automat som har anvisningar på engelska och tar de vanligaste bankkorten. Entréavgiften för ett dygn var sommaren 2011 7,50 euro. 
För den summan får man varken el, tillgång till toalett eller dusch, men strandläget väger upp avsaknaden av service. 
Det finns däremot sopkärl och en tömnings- och påfyllnadsstation. Färskvatten kostar 2 euro (automaten vill ha 1 euro-mynt) och då rinner vattnet i 20 minuter. När man fyllt på sina tankar räcker kanske också tiden till en snabbdusch. Vid vårt besök var det flera campingkamrater som skötte sin personliga hygien vid denna ”vattenkälla”. Sida vid sida med latrintömningen.
Sanitetsnivån är med andra ord inte den högsta. Det är också rätt ovårdat runt ställplatsen. Buskarna är dekorerade med allt möjligt skräp. Speciellt iögonfallande är det där vi står vid tömnings- och vattenstationen. Förmodligen den sämsta platsen på hela planen. Men så länge solen skiner går det bra. Bästa läget har de som lyckas knö in sig ytterst på parkeringsplatsen, direkt vid strandkanten. Här står långliggarna som vet hur man semestrar billigt längs med Rivieran.
 
Stranden är lång och djup och består av ljust, finkornigt grus/sand. Den som önskar tar med sig eget parasoll och solstol. Ingen uthyrning finns vid ställplatsen. Lite längre bort, närmare själva Leucate Plage med sina restauranger längs med strandpromenaden, finns både kaféer, strandbarer samt uthyrning av stolar och surfingbrädor.
 
Kvällstid händer inte mycket vid ställplatsen. Det är ett stillsamt område. Känner man för lite action kan man med fördel bege sig till den lokala pizzerian, Jéremie Pizza på Avenue de la Rouino. Räkna med lång väntetid. Stället gör den näst godaste pizzan jag någonsin ätit (den bästa hittar du i Snekkersten längs med Strandvejen på väg mot Köpenhamn). Några få sittplatser finns för den som vill slå sig ned och spana in alla hungriga i avhämtningskön.
Den enklaste pizzan med tomat, ost och oliver kostar 6,5 euro (stor storlek). Jag fastnar för en variant med tunnskivad potatis, chèvre och honung. Den kostar betydligt mer – 11 euro – men är värd varenda cent. 
 
Nyttigare mat och varor som man behöver dagligdags, kan man handla på Carrefour vid infarten till Leucate Plage. För att överraska sin käresta med färsk baguette på morgonen vid ställplatsen, får man traska en liten bit till en liten livsmedelsbutik i närheten. 
 
GPS: N 42° 47'23''/ E 2° 53'46'' 
Taggar: Nyheter, Hem
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9
Husbil & Husvagns Frankriketur del 9

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.