Nästa artikel
Husbil i två våningar med takterrass
Nyheter

Husbil i två våningar med takterrass

Publicerad 3 november 2023 (uppdaterad 3 november 2023)
Två våningar och takterrass. Det har The worlds biggest dieselpusher som är till salu just nu. Kolla in bilderna!

En gång i tiden var den en turnébuss som körde runt några av Sveriges mest kända artister. Nu är den en husbil i två våningar – med takterrass!

Och inte nog med det – den är till salu!

Den som byggt om The worlds biggest dieselpusher, som den kallas på American Motorhomes sajt, heter Torbjörn Forsberg. I detta nu sitter han på takterrassen på sin husbil någonstans i Spanien och njuter av 25 graders värme.

– Det har varit en turnébuss innan jag började bygga om den och har rullat de flesta kända artister någon gång. Jag har hållit på i den här branschen i många år och kört jättemånga, jag började en gång i tiden med Badrock, säger han.

Han har också byggt om många bussar till husbilar. Men den här gången var inte helt lätt att hitta rätt fordon. 

– Problemet med dubbeldäckarna var att de var för låga inuti, man fick inte ståhöjd.

Men så fick han tag på den här, en Neoplan Megaliner som byggs i Tyskland. Den var femton meter lång och tillräckligt hög.

– De byggde speciella bussar som är 4,3 höga och då får man ståhöjd uppe och nere, om man inte är för lång.

Frågan är varför han ens vill sälja den fantastiska skapelsen.

– Mitt jobb är att sälja husbilar, så är det någon som är intresserad säljer jag, säger han.

Potentiella köpare bör veta att det här inte är en husbil som man svänger runt med hur som helst. Den är med andra ord inte något för personer som vill göra helgutflykter, eller resa i Europa.

– En sådan här bil åker man inte omkring med, utan man har den uppställd. Jag har köpt en ny tomt att ställa den på. Det är som att bo i en väldigt annorlunda lägenhet på 70 kvadrat med dusch och toalett. Man kan slösa med vatten eftersom man kopplar in sig på kommunalt vatten och avlopp. 

Men nu har jättehusbilen alltså fått lufta på sig – ända ner till Spanien, dit Torbjörn Forsberg åker varje vinter. Faktum är att det var inte helt lätt för honom att ta sig dit.

– Eftersom den är så hög fick jag inte köra genom Tyskland och Frankrike och egentligen inte genom Danmark heller.

När altanen är nerfälld mäter ekipaget 4,42 i höjd och i Sverige är höjdgränsen 4,5 meter. I Europa är det vanligtvis fyra meters gräns. Men Spanien och Storbritannien har andra regler.

– Så det började med en resa från Göteborg till Belgien med båt och från Belgien till England och därifrån till Spanien. Vi hamnade i Bilbao i norra Spanien. Och därifrån körde vi till San Javier söder om Alicante.

I maj nästa år åker han tillbaka till Sverige – och då kan hugade spekulanter komma och titta på husbilen hos American Motorhomes. Inte helt förvånande kostar den några kronor.

– Den är väldigt svårvärderad. Det kostar otroligt mycket pengar att bygga en sådan här buss, så det ligger på ungefär 1,5 miljon kronor, säger han.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.