Bilar och husbil utanför Bilprovningen
Nästa artikel
Husbil: Kollar du lyktorna? Det är vanligaste felet
Nyheter

Husbil: Kollar du lyktorna? Det är vanligaste felet

Publicerad 30 maj 2022 (uppdaterad 30 maj 2022)
Upplåst för dig som prenumerant
Bilar och husbil utanför Bilprovningen
Bilprovningens statistik visar att vanligaste anledningen till anmärkning är fel på strålkastare och lyktor.

Förra året kontrollbesiktigade Bilprovningen 11 000 husbilar. Av dem fick var tredje, eller 33,1 procent, anmärkningar.

Allra flest anmärkningar fick husbilsägarna i Stockholms län. Där hade 38, 5 procent av husbilarna något fel. Lägst andel hade Västerbottens län med 29,1 proccent anmärkningar.

Vanligast var fel på strålkastare och lyktor. När det kom till allvarligare brister, som kräver efterkontroll, handlade det mest om bromssystemet. Det beror sannolikt på att husbilar står uppställda under långa perioder. Var sjätte husbil, eller 15,5 procent, hade fel som kräver efterkontroll. Det län som hade flest anmärkningar med krav på efterkontroll var Södermanlands län, med 21,6 procent.

– Att själv upptäcka fel i bromssystemet är svårt. Därför är det bra med regelbunden service, vilket säkert också är en självklarhet för många. Jag kan också tipsa om vår tjänst delkontroll bromsprov där vi kontrollerar bromsfunktion och att bromsarna fungerar lika bra på alla hjulen samt parkeringsbromsen, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen. 

Siffrorna visar en marginell ökning av antalet anmärkningar sedan 2020. Då fick 32,5 procent av husbilarna anmärkning mot 33,1 procent 2021. Antalet anmärkningar som kräver efterkontroll ökade från 14,7 procent till 15, 5 procent.

Kolla det här före besiktningen

… lamporna: Fungerar alla lampor – och har de rätt färg? Ta hjälp av någon som kan inspektera vagnen utifrån innan du ger dig iväg.

… parkeringsbromsen: Ställ dig i en backe och testa hur handbromsen tar. Obs, se till att varken har bilar framför eller bakom dig innan du börjar. Om du använder handbromsen regelbundet minskar risken för att den slutar fungera.

Länen med flest anmärkningar
Underkända totalt Underkända – krav på efterkontroll
Stockholms län 38,5 % 17,5 %
Västernorrlands län 37,7 % 19,1 %
Blekinge län 36,6 % 17,4 %
Östergötlands län 36,6 % 15,8 %
Dalarna län 36,4 % 18,6 %

Källa: Bilprovningen

Husbilar med en totalvikt upp till 3 500 kg kontrollbesiktas första gången efter tre år i trafik, andra gången efter ytterligare två år och därefter varje år. Husbilar med totalvikt över 3 500 kg kontrollbesiktas senast ett år efter det datum som fordonet togs i bruk och därefter årligen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.