Nästa artikel
Husbilar såldes men ägarna fick inga pengar
NYHETER

Husbilar såldes men ägarna fick inga pengar

Publicerad 16 oktober 2017 (uppdaterad 16 oktober 2017)
Vi varnar. Polisen varnar. Men bedragare är skickliga och ibland lyckas de luras. Just nu är det två husbilsägare som blivit av med både bil och pengar.

En okänd person lovar att sälja din husbil. Ni träffas "på stan" eller hemma hos dig för han har ingen lokal. Du lämnar över nycklar och bilens handlingar. Han lovar att betala när han sålt bilen åt dig. Han kör iväg med din husbil. Det är sista gången du ser den och några pengar får du aldrig.

Det är så det går till och varje år faller husbilister, husvagnsägare och vanliga bilister för frestelsen.

Just nu skrivs det i media om två nya fall. Personer som absolut inte trodde de kunde bli lurade. Vem som helst kan bli lurad. Bedragare är ibland skickligare än man tror på att invagga förtroende. Kunde de inte lura folk skulle de förmodligen sluta.

Det finns bara ett sätt att inte bli lurad. Gör inga överenskommelser av den typ vi beskriver.

....

Den ena husbilen annonserade ut på Blocket för 95 000 kronor. Trots att den inte existerade såldes den sex gånger och varje gång förde den lurade köparen över tusentals kronor i handpenning för en husbil de aldrig sett.

En 19-åring åtalas nu för bedrägeri, skriver Kvällsposten.

Han nekar dock till anklagelserna och har en annan förklaring till banköverföringarna. Okända personer skulle i stället vilja ha hjälp med att ta ut pengar.

Sens moral: Betala inte några pengar för ett fordon du inte sett. Kontrollera med bilregistret att den person som säljer fordonet står som registrerad ägare i bilregistret.

....

En husbilsägare i Vimmerby skulle sälja sin husbil och anlitade en privat förmedlare som hon hittade via en annons. "Förmedlaren" , en 50-årig man, hade ingen lokal. Han åtog sig att sälja husbilen för 250 000 kronor, säger Håkan karlsson på polisen enligt Vimmerby Tidning. Husbilen har därefter bytt ägare flera gånger och pengarna likväl som husbilen lyser med sin frånvaro.

Historian börjar i maj då kvinnan såg en annons i lokalmedia om försäljningsförmedling i Växjö. Eftersom hon inte själv ville hålla på med försäljningen passade det henne att anta erbjudandet.

Kvinnan skrev förutom ett försäljningskontrakt även under handlingar om ägarbyte på husbilen. I juni hörde mannen av sig och påstod att det fanns fuktskador i husbilen vilket skulle kosta 25 000 att åtgärda, pengar som kvinnan förde över till förmedlarens konto.

Efter det blev förmedlaren svår att nå och hon upptäckte då att bilen bytt ägare flera gånger. Hon tog då kontakt med senaste ägaren i Blekinge, som köpt den för 125 000 kronor.

Sens moral: Det finns många etablerade och seriösa förmedlare. Välj ett företag som funnits ett tag på marknaden och har lokal om du vill ha hjälpmed att sälja.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.