Nästa artikel
Husbilister heter Lars eller Anders
Nyheter

Husbilister heter Lars eller Anders

Publicerad 14 november 2023 (uppdaterad 14 november 2023)
Här är vanligaste namnen på personer som äger husbil, enligt SCB:s statistik. Se hela listan här!

När du är ute och åker på vägarna och möter en husbil är det stor chans att det sitter en Lars bakom ratten. Åtminstone om du går efter vem som står som registrerad ägare.

I ett par med en man och en kvinna är det betydligt vanligare att mannen står registrerad så listans första kvinnliga namn, Eva, kommer betydligt längre ner.

Om vi återgår till toppen på listan så är det nästan 3000 av alla husbilsägare som heter Lars därefter kommer Anders som drygt 2500 personer heter. På tredje plats följer Mikael som är namnet på cirka 2300 husbilsägare och därefter följer Jan och Peter som lite drygt 2000 ägare heter.

Det är Forsbergs Fritidscenter som har sammanställt en lista efter uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB).

- Det är inte förvånande att topp tre bland de vanligaste namnen hos husbilsägare också är de vanligaste tilltalsnamnen bland män. Det är betydligt fler män som står registrerade som husbilsägare än kvinnor. Däremot är det intressant att namn som Johan och Erik, som ofta toppar namnlistorna, inte ligger så högt upp. Det beror troligen på att snittåldern för dessa namn är betydligt lägre, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Även 1990-talsnamnen kommer finnas med på listan framöver.

Det första kvinnliga namnet dyker upp först på plats 25, och det som vi tidigare nämnde namnet Eva. Strax där bakom, på plats 32, hittar vi namnet Lena. Längre ner återfinns också namn som Kristina, Maria och Anna.

Jonas Karlsson noterar en klar ökning av yngre kunder, vilket ger en hint om att toppnamnen kommer ändras framöver.

- Vi märker en ökad tillströmning av familjer och unga par. De är ute efter frihetskänslan som livsstilen med husbil erbjuder och många vill återuppleva minnen från sina egna barndomssemestrar. 70- och 80-talsnamnen är mest på frammarsch, men även 90-talsnamn kommer säkert finnas med på topplistan över husbilsägare framöver.

30 vanligaste namnen
  1. LARS
  2. ANDERS
  3. MIKAEL
  4. JAN
  5. PETER
  6. THOMAS
  7. PER
  8. MATS
  9. HANS
  10. STEFAN
  11. BO
  12. BENGT
  13. CHRISTER
  14. LEIF
  15. ULF
  16. KJELL
  17. TOMMY
  18. KARL
  19. JOHAN
  20. HÅKAN
  21. MAGNUS
  22. BJÖRN
  23. SVEN
  24. GÖRAN
  25. EVA
  26. LENNART
  27. ROGER
  28. FREDRIK
  29. ROLF
  30. KENT

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.