Nästa artikel
Husbilsprylar säljs fortfarande – trots att de snart inte fungerar
Nyheter

Husbilsprylar säljs fortfarande – trots att de snart inte fungerar

Publicerad 2024-03-18 08:35 (uppdaterad 2024-03-21 20:02)
GPS-enheter är några av prylarna som fortfarande säljs till husbils- och husvagnsägare – trots att uppkopplingen snart slutar fungera när de äldre mobilnäten stängs av.

När de äldre mobilnäten som bygger på 2G- och 3G-teknik släcks ned innebär det att mängder av uppkopplade prylar inte längre har tillgång till internet. Det drabbar bland annat många uppkopplade enheter som används i fritidsfordon.

17 av 36 företag som granskats av Konsumentverket säljer produkter som slutar fungera när 2G- och 3G-nätet släcks ned, utan att informera kunderna om det. Bland produkterna som berörs finns exempelvis GPS-spårare, som används för att hålla koll på var bilen befinner sig och varna för stöld, och GPS-navigatorer med uppkoppling mot mobilnätet.

– Det är illa att företagen marknadsför produkter som snart slutar fungera utan att tala om det. De måste vara tydliga med informationen om hur varorna påverkas när 2G- och 3G-näten nu försvinner. Konsumenten ska ha en ärlig chans att välja om man vill köpa varan utifrån relevanta fakta, säger Mikaela Källman, jurist på Konsumentverket.

För ägare av fritidsfordon som köper den här typen av prylar är det alltså viktigt att kolla om mobiluppkopplingen görs med 4G- eller 5G-nätet, och inte med 2G eller 3G.

Vi kontaktade Garmin som tillverkar bl.a. navigatorer och de svarar att inga av deras produkter som säljs i dag kommer att sluta fungera.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.