Kanot, dragbil och husvagn i ett oemotståndligt hyrpaket!

Nästa artikel
Husvagnen OK från 1975
Nostalgi

Husvagnen OK från 1975

Publicerad 2 december 2015 (uppdaterad 13 februari 2023)

Kanot, dragbil och husvagn i ett oemotståndligt hyrpaket!

Inför OK:s satsning på uthyrning av husvagn, dragbil och kanot lades en stororder till Polar om 450 husvagnar. Kunderna paddlade dock nedströms och hemfärden blev låång vilket gjorde att ekipagen återlämnades för sent...

Bensinbolaget OK var först i Sverige med att erbjuda husvagnar till uthyrning och man planerade att under 1975 utrusta mackarna på ett femtiotal orter med hyrhusvagnar. Därför beställdes 450 vagnar från Polar i Dorotea. Köpeskillingen uppges ha varit 7 miljoner kronor.

Husvagnarna som beställdes skilde sig en del från originalet, Polar 470 attaché, då hyrvagnarna kompletterades med bland annat eluttag och egna textilier samt ett eget namn. Hyrpriset för husvagnen var 80 kr/dygn och de var vinterdugliga för att klara sport- och påsklov förutom vanlig sommarsemester.
Satsningen som därefter följde med OK:s uthyrningspaket där dragbil, husvagn och kanot kunde hyras tillsammans blev en succé och kallades "sommarens turistschlager". Kunderna fick dessutom den populära resehandboken "Udda resmål i Sverige" när de hämtade ut sina semesterpaket på den lokala macken.

Tyvärr blev paketuthyrningen kortvarig, trots populariteten. Orsaken ska dels ha varit att de lyckliga kunderna paddlat nedströms med sina hyrkanoter och återfärden uppströms tar som bekant längre tid. Alltför sena återlämningar gjorde att OK fick avbryta sin paketsatsning.

Vill du läsa mer om detta och annan macknostalgi rekommenderas sajten OKHistoria.se


 

Att hyra husvagnen OK kostade 80 kr/dygn

OK Milbil och semesterpaketet med allt som behövdes.

Kanoten blev tydligen lite av semesterpaketets akilleshäl.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.