Bild
Nästa artikel
Kanot, dragbil och husvagn i ett oemotståndligt hyrpaket!
Kanot, dragbil och husvagn i ett oemotståndligt hyrpaket!

Husvagnen OK från 1975

Nostalgi

Inför OK:s satsning på uthyrning av husvagn, dragbil och kanot lades en stororder till Polar om 450 husvagnar. Kunderna paddlade dock nedströms och hemfärden blev låång vilket gjorde att ekipagen återlämnades för sent...

Bensinbolaget OK var först i Sverige med att erbjuda husvagnar till uthyrning och man planerade att under 1975 utrusta mackarna på ett femtiotal orter med hyrhusvagnar. Därför beställdes 450 vagnar från Polar i Dorotea. Köpeskillingen uppges ha varit 7 miljoner kronor.

Husvagnarna som beställdes skilde sig en del från originalet, Polar 470 attaché, då hyrvagnarna kompletterades med bland annat eluttag och egna textilier samt ett eget namn. Hyrpriset för husvagnen var 80 kr/dygn och de var vinterdugliga för att klara sport- och påsklov förutom vanlig sommarsemester.
Satsningen som därefter följde med OK:s uthyrningspaket där dragbil, husvagn och kanot kunde hyras tillsammans blev en succé och kallades "sommarens turistschlager". Kunderna fick dessutom den populära resehandboken "Udda resmål i Sverige" när de hämtade ut sina semesterpaket på den lokala macken.

Tyvärr blev paketuthyrningen kortvarig, trots populariteten. Orsaken ska dels ha varit att de lyckliga kunderna paddlat nedströms med sina hyrkanoter och återfärden uppströms tar som bekant längre tid. Alltför sena återlämningar gjorde att OK fick avbryta sin paketsatsning.

Vill du läsa mer om detta och annan macknostalgi rekommenderas sajten OKHistoria.se


 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.