Nästa artikel
HVO får ytterligare ett års respit
NYHETER

HVO får ytterligare ett års respit

Publicerad 6 september 2021 (uppdaterad 6 september 2021)
HVO och E85 har ett särskilt undantag när det gäller beskattningen och nu har EU godkänt skattebefrielsen i ytterligare ett år.

EU-kommissionen har ånyo godkänt Sveriges undantag som innebär att biobränslen får vara skattebefriade. Skattebefrielsen godkänns numer för ett år i taget och anledningen till EU:s tveksamma inställning till biobränslen är att de bara delvis bidrar till miljömålen och att skatteundantag som sträcker sig längre än ett år kan bryta mot reglerna för den inre marknaden inom EU.

Trots att allt fler fordonsfabrikanter de senaste åren anpassat motorerna för HVO som ersättning för "normal" diesel och att producenterna av HVO hävdar en reduktion av koldioxidutsläppen med 90 procent lever bilisterna i ovisshet om HVO är ett realistiskt alternativ i framtiden. Den dag skattebefrielsen upphör kan man förvänta sig en kraftig prisökning både på HVO samt E85.  Regeringen försöker nu få till en mer långsiktig lösning.

Skulle inte försäljningsvolymen förändras om skatteundantaget tas bort beräknas fördyringen kosta svenska bilister drygt 1,8 miljarder kronor per år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.